Foto: LETA

Viena no nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) prioritātēm varētu būt politiskā atbildība par Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), uzskata VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Bērziņš, paužot personīgo viedokli, skaidroja, ka IZM varētu būt viena no VL-TB/LNNK prioritātēm jaunajā valdībā, jo, pēc nacionālās apvienības pārstāvju domām, būtu jārisina jautājums par izglītību latviešu valodā skolās. Pagaidām nav lemts par to, kurš varētu būt izglītības un zinātnes ministra amata kandidāts, ja nacionālā apvienība varētu uzņemties politisko atbildību par šo ministriju, piebilda Bērziņš.

VL-TB/LNNK arī nav mainījusi iepriekšējo nostāju un vēlās, lai Kultūras ministriju turpinātu vadīt Dace Melbārde, tāpat nacionālā apvienība būtu gatava uzņemties atbildību arī par Tieslietu ministriju.

Pagaidām nav pieņemti lēmumi par amatu sadali jaunajā valdībā, tomēr, ja nacionālās apvienības pārziņā būtu Ekonomikas ministrija, tad kā iespējamais kandidāts šim amatam partijā apspriests Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK). Savukārt iespējamais kandidāts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatam varētu būt VL-TB/LNNK frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis, ja šīs ministrijas vadība tiktu uzticēta nacionālajai apvienībai.

Par nacionālās apvienības prioritātēm - uzturēšanās atļauju jautājumu, Satversmes preambulu un pāreju uz apmācību latviešu valodā skolās - vēl notikšot diskusijas ar topošās koalīcijas partneriem. Bērziņš skaidroja, ka Imigrācijas likuma grozījumus otrreizējā caurlūkošanā tagad vērtē Saeima, līdz ar to lēmums šajā jautājumā tiks pieņemts. Arī par to, ka Satversmes preambula būtu jāpieņem šīs Saeimas laikā, dažādi viedokļi no topošās koalīcijas partneriem ir tikai Zaļo un zemnieku savienībai, tāpēc arī par šo jautājumu vēl tiks runāts.

Savukārt jautājumā par pāreju uz mācībām latviešu valodā nacionālā apvienība vēlētos sagaidīt vismaz darba plānu, kā ar šo ieceri varētu virzīties uz priekšu, norādīja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. Viņš arī atgādināja, ka šī jau iepriekš bija viena no VL-TB/LNNK prioritātēm.

Kā ziņots, Valsts prezidents Andris Bērziņš pirmdien aicināja pašreizējo zemkopības ministri Laimdotu Straujumu veidot jauno valdību. Paredzēts, ka jauno koalīciju veidos līdzšinējie valdības partneri - "Vienotība", nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, Reformu partija un pie frakcijām nepiederošie deputāti, pieaicinot pašreiz opozīcijā esošu Zaļo un zemnieku savienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!