Foto: stock.xchng

Viena politiskā partija iztērējusi teju visu summu, kas atvēlēta aģitācijai, taču reklamēšanās pārkāpumi priekšvēlēšanu laikā nav konstatēti, portālu "Delfi" informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

KNAB apkopotā informācija liecina, ka neviena no partijām vai to apvienībām, kā arī ar tām
nesaistītas personas nav veikušas aģitāciju par summu, kas pārsniedz tām noteikto pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apmēru.

Atbilstoši KNAB iesniegtajiem paziņojumiem līdz 23.maijam viena partija ir izlietojusi 99,86% no likumā noteiktā pieļaujamā izdevumu apmēra, vēl viena politiskā partija izlietojusi 98%, divas politiskās partijas ir pārsniegušas 76%, divas - 22%, viena – 12%, pārējās septiņas izlietojušas līdz 1% no atļautā tēriņu apmēra visu veidu reklāmas izvietošanai, labdarības pasākumu finansēšanai un sponsorēšanai.

KNAB ir apkopojis jau vairāk nekā 700 paziņojumus par noslēgtajiem līgumiem vai tajos veiktajām izmaiņām saistībā ar priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu televīzijā, radio, preses izdevumos, internetā, telpās un publiskajās vietās, pasta pakalpojumu izmantošanu, kā arī labdarības pasākumu finansēšanu un sponsorēšanu.

Likums nosaka - ja priekšvēlēšanu aģitācijas perioda laikā KNAB konstatē, ka partija vai to apvienība, kā arī ar tām nesaistīta persona ir veikusi aģitāciju par summu, kas pārsniedz tām noteikto pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apmēru, KNAB priekšnieks pieņem lēmumu par aizliegumu veikt turpmāko priekšvēlēšanu aģitāciju par maksu. Kopš 2009.gada, kad spēkā stājās minētā likuma norma, KNAB nav bijis nepieciešams izmantot ar likumu piešķirtās tiesības apturēt kādas politiskās partijas vai to apvienības maksas priekšvēlēšanu aģitāciju.

Priekšvēlēšanu izdevumu apmērs visām partijām, kuras iesniegušas savus deputātu kandidātu sarakstus, ir vienāds - 317 247 eiro -, un tas attiecināms uz priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošanu televīzijā, radio, presē, internetā, telpās un publiskās vietās, kā arī uz labdarības pasākumu finansēšanu, sponsorēšanu, izmaksājot pabalstus, dāvinot un ziedojot.

Vienai nesaistītajai personai jeb personai, kas aģitē savā vārdā un kas nav saistīta ar partiju un konkrēto kandidātu, tēriņu limits ir 4800 eiro, kas atbilst 15 minimālajām mēnešalgām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!