Foto: Shutterstock

Viena vakcinēšanas pret Covid-19 epizode valstij vidēji izmaksā 11 eiro, savukārt izbraukuma vizīte – 31 eiro, otrdien, 9. februārī, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā atklāja Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāres vietnieks finanšu jautājumos Āris Kasparāns.

Atbildot uz komisijas deputāta Vitālija Orlova (S) jautājumu, cik izmaksā viena vakcinēšanas epizode, Kasparāns skaidroja, ka izmaksas var atšķirties, jo tas atkarīgs no tā, vai sākotnējo apskati pirms vakcinēšanas veic ārsts vai ārsta palīgs, kā arī saistībā ar mājas vizītēm. Mājas vizītes galvenokārt jāveic cilvēkiem ar I grupas invaliditāti un senioriem.

Kopumā sēdes darba kārtībā tika izskatīts jautājums par Covid-19 vakcinācijas plāna finansējumu, ieviešanu, uzraudzību un iespējamiem riskiem, ko prezentēja Vakcinācijas projekta biroja pārstāvji.

Kā liecina indikatīvais vakcinācijas procesa finansējums, kas bija norādīts VM prezentācijā komisijas sēdē, vakcīnu iegādes, loģistikas, uzglabāšanas un ievadīšanas (t.sk. papildus grupu apmācību) izmaksas ir aplēstas 128 027 540 eiro, kas ir 95% no kopējām izmaksām. Tā sēdes laikā paskaidroja Kasparāns.

Paredzētais finansējums IT risinājumam vakcinācijas procesa pārvaldībai – 1 450 330 eiro, nacionāla mēroga vakcinācijas kompleksu izveidei – 2 850 000 eiro, komunikācijas pasākumiem – 418 500 eiro, iedzīvotāju individuālās apziņošanas pasākumiem – 1 320 000 eiro, kā arī vakcinācijas biroja izmaksas – 641 805 eiro.

Indikatīvais finansējums nozīmē, ka tas var mainīties izpildes gaitā, ja tiek pasūtītas papildu vakcīnas un veikti papildu pasākumi vakcinācijas procesa nodrošināšanai un veicināšanai, skaidroja ministrijā.

Ziņots, ka Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 21. decembrī paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES). 26. decembrī Latvija saņēma pirmo kravu ar farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas devām.

28. decembrī Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

6. janvārī EZA apstiprināja "Moderna" vakcīnu. ASV kompānijas "Moderna" izstrādātā vakcīna izmēģinājumos parādīja 94,1% iedarbīgumu. 12. janvārī, Latvijā ir saņēma šīs vakcīnas pirmo kravu ar 1200 vakcīnām.

29. janvārī EZA apstiprināja arī "AstraZeneca" vakcīnu. Jāatgādina, ka Latvijas Covid-19 vakcinācijas plāna īstenošana pamatā tika saistīta tieši ar "AstraZeneca" vakcīnām.

Kopumā plānots saņemt 1 271 870 "AstraZeneca" vakcīnas devas, ar kurām varētu vakcinēt 635 935 cilvēkus. Tas bija lielākais plānotais vakcinējamo cilvēku skaits ar konkrētu vakcīnu, līdz Latvija nepieteicās vēl papildu "Pfizer" vakcīnu piegādēm.

Sākotnējās "Pfizer" vakcīnu rezervācijas paredzēja, ka Latvijā ar šo vakcīnu kopā tiks vakcinēti 297 620 cilvēku, bet, saņemot vēl 795 480 devas, šis skaitlis varētu sasniegt 695 360 cilvēkus.

Salīdzinājumam, saskaitot kopā gan sākotnēji pieteiktās, gan papildu pieteiktās "Moderna" vakcīnas devas, ar šo vakcīnu varētu tikt vakcinēti 273 459 cilvēki.

Svētdien, 7. februārī, Latvija saņēma pirmās "AstraZeneca" vakcīnas. Paredzēts, ka ar tām vispirms tiks potēti mediķi un farmaceiti, kuri vakcīnu līdz šim nav saņēmuši, bet pēc tam – sociālās aprūpes centru klienti un darbinieki.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!