Foto: DELFI

Pēc pirmdienas rītā plašākas sabiedrības uzmanību piesaistījušajiem protestiem pret koku zāģēšanu bijušā velotreka "Marss" teritorijā Rīgā Brīvības gatvē, kur paredzēts būvēt Valsts drošības dienesta jauno ēku, partija "Progresīvie" pauda aicinājumu finanšu ministram Jānim Reiram (JV) kā valsts uzņēmuma "Valsts nekustamie īpašumi" uzraugošajam ministram nosaukt vainīgo vārdus vai atkāpties no amata pašam. Tomēr valdošās koalīcijas valsts līmenī partneri uz šo prasību atbild ar norādi, ka koalīcija galvaspilsētā un valstī automātiski nav viena un tā pati.

Pirmdien pēcpusdienā partija "Progresīvie" izplatīja paziņojumu presei, norādot, ka "koku zāģēšana dienu pēc vēlēšanām Marsa parka teritorijā ir cinisks, nosodāms un politiski gļēvs lēmums, kura tagadējā izpilde, visticamāk, ir saistāma ar savas partijas nevēlēšanos riskēt ar saviem pirmsvēlēšanu reitingiem".

"Progresīvie" uzskata, ka atbildība par šo notikumu ir jāuzņemas VAS "Valsts nekustamie īpašumi" kapitāldaļu turētājam un finanšu ministram Reiram, jo "tas ir bijis politisks lēmums šo zāģēšanu novilcināt līdz brīdim, kad vēlēšanas ir beigušās". Partija aicina Reiru uzņemties atbildību par "šo cinisko, sabiedrības uzticību graujošo lēmumu un atklāti paziņot tā pieņēmēju vārdus", bet, ja tas netiek darīts, tad Reiram ir jāatkāpjas no amata.

"Koku zāģēšana Marsa parkā ir traģēdija, kuru pieļāvis valdības cinisms. Mēs ceram, ka šī ir pēdējā reize, kad valdība atļaujas tik klaji ignorēt sabiedrības un apkaimes vēlmes. Šī ir skaidra politiskā spēle, kurā zaudētāji ir Teikas apkaimes iedzīvotāji," paziņoja Selīna Vancāne, Teikas apkaimes biedrības valdes priekšsēdētāja, kura ievēlēta jaunajā Rīgas domes sasaukumā no "Attīstībai/Par/Progresīvie" apvienotā saraksta kā apkaimes aktīviste.

""Progresīvie" saprot, ka lēmums veikt koku zāģēšanu nākamajā darbadienā pēc Rīgas domes vēlēšanām nav nejaušība. Tas ir klajš cinisms pret sabiedrības viedokli un interesēm, šo nepopulāro lēmumu nepieņemot pirmsvēlēšanu perioda laikā," teikts paziņojumā presei.

Pirmdien vakarā pēc valdošās koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes "Delfi" jautāja Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) un "Attīstībai/Par" Saeimas frakcijas līderim Danielam Pavļutam, kā viņi komentē prasību Reiram atkāpties no amata un kā tas ietekmēs attiecības koalīcijā Rīgas domē.

Pavļuts atzina, ka, pateicoties Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātiem, tagad "esam jaunā situācijā, kad valdības koalīcijas sanāksmē saņemam jautājumus, kas attiecas uz Rīgas domi. Mums ir jāpierod pie tā, ka koalīcija, kas veidojas Rīgas domē nav automātiski tā pati koalīcija, kas ir valdībā". Viņš uzsvēra, ka sarunas domē ir labi progresējušas, un izskatās, ka "topošajā Rīgas domes valdošajā koalīcijā ietilps politiskie spēki, ar ko esam startējuši kopā, bet kas neietilpst valdības koalīcijā, tāpēc nebūtu pareizi te likt vienādības zīmi".

"Šajā gadījumā tā ir konkrētās partijas izvēle reaģēt uz publiskiem notikumiem. No savas puses domāju, ka tās ir viņu tiesības. Par paša zemes gabala Brīvības gatvē 207 apbūvi esam daudz iepriekš runājuši un skaidrojuši savu pozīciju. Uzskatām, ka šobrīd nebūtu pamata palaist vējā līdzekļus un resursus, kas ir ieguldīti pēc Kučinska valdībā pieņemtā lēmuma. Šo pozīciju mēs šobrīd neesam plānojuši pārskatīt," teica Pavļuts.

Savukārt Kariņš sacīja, ka saprot jebkura rīdzinieka vēlmi pēc vairāk zaļām teritorijām, kas nenoliedzami uzlabo dzīves kvalitāti. "Man pašam ir bērni, pats dzīvoju pilsētā un labi saprotu, ko tas nozīmē. Par konkrēto objektu Brīvības gatvē 207 jautājums ir ļoti plaši izdiskutēts. Arī Saeima pieņēma lēmumu procesu turpināt, un šobrīd vienkārši process iet uz priekšu. Gribu atgādināt, ka būvatļaujas pieņem vai anulē pašvaldības nevis Ministru kabinets vai atsevišķi ministri. Mēs, paldies Dievam, nedzīvojam valstī, kur var vienpersoniski kaut ko anulēt vai iedarbināt. Tā parasti notiek autoritāros režīmos. Mums bijušas plašas diskusijas, kas noslēdzās ar to, ka process, kā iepriekšējos gados izlemts, kopumā turpinās," sacīja Kariņš.

Jau ziņots, ka pirmdien, 31. augustā, pie bijušā velotreka "Marss" bija ieradušies koku zāģētāji, ziņo pilsētvides aktīvisti, kuri arī paši pulcējās notikuma vietā un protestēja pret uzsāktajiem darbiem.

Aktīvisti pirmdienas rītā izsludināja trauksmi un aicināja pulcēties pie parka visus, kuri var, lai aizstāvētu "Marsa parku" un neļautu nozāģēt kokus.

Kā novēroja portāls "Delfi", pāris desmiti aktīvistu ap parka teritoriju centās bloķēt un traucēt satiksmi. Daži aktīvisti dažādām metodēm aizkavējas uz gājēju pārejas pie sarkanās gaismas, tādējādi traucējot satiksmi. Aktīvisti skandēja "Marsa parks!", "Marsa parks!".

Notiekošo uzraudzīja policija. Policija arī sākusi vairākus administratīvos procesus par iespējamu sabiedriskās kārtības un ceļu satiksmes traucēšanu pie VDD topošās ēkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!