Foto: LETA

Vienīgais loģiskais turpmākais rīcības virziens ir Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas, šādu viedokli pauda Jaunās konservatīvās partijas (JKP) biedrs, Saeimas deputāts Sandis Riekstiņš.

JKP Rīgas domē strādā opozīcijā. Pēc ceturtdienas norisēm vietvarā Riekstiņš sacīja, ka vienīgais loģiskais turpmākās rīcības virziens, viņaprāt, ir ārkārtas vēlēšanas, lai rīdzinieki paši izlemtu, kas būs nākamais Rīgas domes mērs.

"Ja mainām, mainām saknē visu no baltas lapas, kā šodien jau izskanēja," viņš teica.

Kā ziņots, Dainis Turlais (GKR) ceturtdien neizturēja uzticības balsojumu, līdz ar to zaudēja galvaspilsētas mēra amatu.

Turlais Rīgas domes priekšsēdētāja amatā tika ievēlēts 30. maijā un īsi pēc koalīcijas šķelšanās, kad no partijas "Saskaņa" tika izslēgti četri deputāti, opozīcija rosināja neuzticības balsojumu Turlajam, lai pārliecinātos, vai viņš joprojām ir spējīgs nodrošināt sev vairākuma atbalstu."

Neuzticību Turlajam izteica 31 deputāts - visa opozīcija, pie frakcijām nepiederošais deputāts Oskars Putniņš un "Neatkarīgo deputātu frakcija", ko veido četri no "Saskaņas" izslēgtie politiķi Valērijs Petrovs, Rosļikovs, Vitālijs Dubovs un Vadims Baraņņiks.

Turlā palikšanu amatā atbalstīja 28 koalīcijas deputāti, bet deputāts Imants Keišs balsojumā atturējās, par ko ceturtdien tika izslēgts no JKP un frakcijas.

Ja divu mēnešu laikā Rīgai netiks ievēlēts jauns mērs, Saeima būs tiesīga rosināt domes atlaišanu. Tāpat parlaments par to var lemt, ja trīs domes sēdes pēc kārtas nebūs iespējams nodrošināt kvorumu.

Rīgas domes opozīcijas vairākums aizvien vēlas ārkārtas vēlēšanas, vien "Latvijas attīstībai" frakcija uzskata, ka tagad opozīcijai vajadzētu mēģināt virzīt savu mēra kandidātu, izriet no politiķu teiktā.

Arī līdz šim koalīciju biežāk atbalstījušais neatkarīgais deputāts Oskars Putniņš cer uz opozīcijas virzītu mēra kandidātu. "Četriniekam ["Neatkarīgo deputātu frakcijai"] ārkārtas vēlēšanas nav izdevīgas. Opozīcijai tas ir jāapzinās un jāpasaka, ka viņi ir gatavi virzīt savu kandidātu un "Latvijas attīstībai" to ir gatavi darīt. Ja viņi to neizdarīs, viņi atdos varu līdzšinējai koalīcijai, jo viņi atbalstīs jebkuru mēru, lai tikai nebūtu ārkārtas vēlēšanas," teica Putniņš.

Neskatoties uz jauna mēra ievēlēšanu, domi faktiski vada vecā vadība, kura jau kādu laiku atkāpās no saviem amatiem, tā lēmumu atbalstīt Turlā atbrīvošanu no mēra amata pamatoja kādreizējo "Saskaņas" deputātu izveidotā "Neatkarīgo deputātu frakcija". Pagaidām gan nav skaidrs, kāds ir šo frakciju pārstāvošo četru deputātu redzējums par tālāko rīcību.

Savukārt koalīcijā esošā partija "Gods kalpot Rīgai" būtu gatava atkārtoti Rīgas domes priekšsēdētāja amatam virzīt kādu no savas frakcijas biedriem, pauda frakcijas vadītājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR).

Arī Rīgas vicemērs Oļegs Burovs (GKR), kurš tagad atkārtoti uzņemsies domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanu, sacīja, ka partijai vajadzētu sasaukt valdes sēdi un lemt par jauna mēra amata kandidāta izvirzīšanu.

Tikmēr "Saskaņas" frakcijas vadītāja Anna Vladova, taujāta, vai "Saskaņa" varētu atbalstīt opozīcijas virzītu mēra kandidātu, atbildēja ar: "Skatīsimies". Vienlaikus viņa pauda gatavību turpināt strādāt kopā ar "Gods kalpot Rīgai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!