Foto: PantherMedia/Scanpix

Vienkāršo profesiju grupā augstākā vidējā stundas likme ir raktuvju un karjeru strādniekiem, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sagatavotais analītiskais apraksts par profesijām.

Šajā grupā darba vietu skaits ir 74 888 jeb 11% no kopējā darba vietu skaita. Vidējais nostrādāto stundu skaits šajā profesiju grupā mēnesī ir 133 stundas, bet vidējā stundas likme grupā ir 2,85 eiro.

46% no grupas darba vietām vidējā stundas likme vairāk nekā par 30% atšķiras no darba vietu vidējās stundas likmes, un visbiežāk lielākas novirzes no vidējā ienākumu līmeņa ir vērojamas darba vietās ar relatīvi zemāku ienākumu līmeni.

Lielākais darba vietu skaits ir apakšgrupā "Raktuvju, būvniecības, ražošanas un transporta strādnieki" - 29 821 darba vieta jeb 39,8% no kopējā darba vietu skaita grupā, bet mazākais darba vietu skaits ir apakšgrupā "Ielu strādnieki un ielu pārdevēji" - 25 darba vietas.

Augstākais vidējais nostrādāto stundu skaits ir apakšgrupā "Ielu strādnieki un ielu pārdevēji" - 149 stundas, bet zemākais apakšgrupā "Pārtikas produktu sagatavošanas palīgstrādnieki" - 120 stundas.

Apakšgrupā "Raktuvju, būvniecības, ražošanas un transporta strādnieki" ir augstākā vidējā stundas likme - 3,36 eiro, bet apakšgrupā "Apkopēji un palīgi mājasdarbos" vidēji saņem 2,24 eiro stundā.

Grupas profesijas ar lielāko darba vietu skaitu ir biroju, viesnīcu un citu telpu apkopēji (18 839), citur neklasificēti strādnieki (10 330) un sētnieki un tiem radniecīgu profesiju strādnieki (8680).

Profesijas ar visaugstāko vidējo stundas likmi ir raktuvju un karjeru strādnieki, kuri saņem vidēji 4,9 eiro stundā un inženierbūvju strādnieki ar 4,51 eiro stundā. Bet profesijas ar zemāko vidējo stundas likmi ir pārtikas produktu sagatavošanas palīgstrādnieki ātrās ēdināšanas uzņēmumos un zivsaimniecības un akvakultūras strādnieki ar 1,93 eiro stundā.

Jau ziņots, ka profesija ar augstāko vidējo stundas likmi atbilstoši profesiju klasifikatoram ir gaisa kuģa kapteinis, kurš vidēji stundā nopelna 30,24 eiro, turpretī zemākā - prāvestam, kuram vidējā stundas likme ir 1,83 eiro, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sagatavotais analītiskais apraksts par profesijām.

Profesiju analītiskais apraksts ir sagatavots, apstrādājot VID rīcībā esošos datus par nodarbināto ienākumiem un nostrādātajām stundām no darba devēju ziņojumiem un informāciju par profesiju kodiem no ziņām par darba ņēmējiem par 2013.gada novembri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!