Foto: Saeimas administrācija

Saeima ceturtdien otrajā ārkārtas sēdē bez debatēm divos lasījumos steidzamības kārtībā pieņēma grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas paredz, ka persona vienlaicīgi nevar pretendēt uz diviem pabalstiem – pabalstu krīzes situācijā un dīkstāves palīdzības pabalstu.

Likuma grozījumi paredz, ka pašvaldība piešķir ģimenei (personai), kura ārkārtējās situācijas dēļ nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības noteikto pabalstu krīzes situācijā, kas tiek izmaksāts no pašvaldības budžeta līdzekļiem, bet pabalstu krīzes situācijā nepiešķir atsevišķi dzīvojošai personai vai par personu ģimenē, kurai atbilstoši normatīvajiem aktiem ir piešķirts dīkstāves pabalsts vai dīkstāves palīdzības pabalsts.

Līdz šim likumā jau bija noteikts, ka pašvaldība neizmaksā vai samazina par attiecīgo daļu pabalstu krīzes situācijā par laikposmu, kad personai ir piešķirts dīkstāves pabalsts. Jaunie likuma grozījumi paredz, ka pabalstu krīzes situācijā nepiešķirs atsevišķi dzīvojošai personai vai par personu ģimenē, kurai ir piešķirts dīkstāves pabalsts vai dīkstāves palīdzības pabalsts.

Ar likuma grozījumiem izslēgts dubultfinansējums, ļaujot pašvaldībām nepalielināt izmaksājamā pabalsta krīzes situācijā apmēru par 50 eiro mēnesī katram bērnam, gadījumā, ja personai tas būs jau piešķirts kā piemaksa, saņemot dīkstāves palīdzības pabalstu.

Regulējums neskars personas, kurām līdz likumprojektā ietverto normu spēkā stāšanās brīdim pašvaldības sociālais dienests ir piešķīris pabalstu krīzes situācijā.

Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!