Ministru prezidenta Induļa Emša (ZZS) izveidotā komisija otrdien vienojās izsludināt atklātu konkursu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja amatam. Galīgo lēmumu par konkursa izsludināšanu šo ceturtdien, 8.aprīlī, pieņems valdība.
Kā prasība pretendentiem izvirzīta izpratne par korupcijas novēršanu un apkarošanu, kā arī izziņas iestāžu darbību, kandidātiem būs jābūt ar pieredzi vadošā darbā un labu reputāciju. Atšķirībā no pērn vasarā rīkotā konkursa šajā pretendentiem netiks vērtēta prasme operatīvi un patstāvīgi pieņemt lēmumus.

Konkursa nolikums paredz, ka tas notiks ne mazāk kā divās kārtās, pirmajā no tām komisija vērtēs pretendentu pieteikumus, lai pieņemtu lēmumu par to, kuri kandidāti virzāmi konkursa otrajai kārtai. Otrajā kārtā paredzētas pārrunas ar pretendentiem, lai izvērtētu viņu atbilstību izvirzītajiem vērtēšanas kritērijiem.

Tāpat kā iepriekšējā konkursā, arī šajā Valsts kancelejai līdz pieteikšanās termiņa beigām būs regulāri jāinformē plašsaziņas līdzekļi par KNAB priekšnieka amata pretendentiem. Pēc konkursa pirmās kārtas beigām plašsaziņas līdzekļu pārstāvji tiks informēti par otrajai kārtai izvirzītajiem pretendentiem.

Ministru prezidents atzina, ka viņš ir aicinājis ministrus un arī citus cilvēkus iedvesmot speciālistus pieteikties KNAB vadītāja amata konkursā. Pats premjers nezinot tādus cilvēkus, kurus varētu mudināt piedalīties konkursā.

Premjers žurnālistus informēja, ka pretendenti KNAB priekšnieka amatam varēs pieteikties 20 dienu laikā. Kā informēja komisijas loceklis, Saeimas Pretkorupcijas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (JL), iecerēts, ka pieteikties konkursam varēs no 13.aprīļa - pēc Lieldienām.

Premjers jau iepriekš izteica cerību, ka jaunu KNAB vadītāju izdosies izvēlēties aptuveni mēneša laikā. Valdības vadītājs arī gaida, ka izvēlētais kandidāts gūs Saeimas atbalstu. Ticību tam vairojot valsts iekārta - Latvija kā parlamentāra republika.

Šis būs jau piektais konkurss KNAB vadītāja amatam. Andra Bērziņa (LC) valdības laikā 2002.gada vasarā divi pirmie konkursi beidzās bez rezultāta, bet trešajā par labāko atzīto pretendentu Jāni Jonāsu noraidīja Saeima. No trešā konkursa labākajiem pretendentiem tika izraudzīts Guntis Rutkis, kuru 2002.gada oktobrī Saeima iecēla KNAB priekšnieka amatā. Tomēr jau Einara Repšes (JL) valdības laikā 2003.gada maijā Rutkis iesniedza atlūgumu.

Pēc tam tika izsludināts ceturtais konkurss, kurā uzvarēja Strīķe. Lai gan viņa divas reizes neguva Saeimas atbalstu, Repše Strīķi iecēla par KNAB priekšnieka pienākumu izpildītāju.

Emsis jau neilgi pēc stāšanās amatā paziņoja, ka nevirzīs Strīķi trešoreiz apstiprināšanai Saeimā. Marta vidū premjers KNAB vadītāja amatam ieteica Iekšlietu ministrijas valsts sekretāru Juri Rekšņu, tomēr viņš no kandidēšanas atteicās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!