Foto: LETA
No šā gada septembra paredzēts indeksēt visas pensijas, kas ir mazākas par 200 latiem. Par šādu kompromisa variantu panākta vienošanās Senioru konsultatīvās padomes un Latvijas pensionāru federācijas sēdē.

Pensijas paredzēts indeksēt, piemērojot koeficientu 1,04 par laiku no 2009.gada līdz 2013.gadam, un paredzams, ka šogad indeksācijas nodrošināšanai vajadzēs 10 miljonus latu, bet nākamgad - 30,5 miljonus latu.

Tādejādi mazās pensijas, kas ir līdz 200 latiem, pieaugs vidēji par 4,60 latiem, pastāstīja labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Pensionāru federācijas vadītājs Andris Siliņš sacīja, ka šāds pieaugums ir mazs, bet tas ir "taustāms".

Siliņš pauda viedokli, ka Latvijas Pensionāru federācija par trešdien panākto vienošanos pirmdien vēl diskutēs valdes sēdē. Viņš teica, ka, runājot par pensiju indeksāciju, federācijai bija cits risinājums un valdei jāizlemj - piekrist panāktajam kompromisam, vai nē.

Tomēr, pēc Siliņa domām, šis ir saprātīgs risinājums un "viens no minimāli pieņemamajiem [variantiem] Latvijas pensionāru federācijai".

"Es iestāšos par to, lai šis lēmums tiktu akceptēts arī federācijas valdē," teica Siliņš.

"Manā skatījumā šis lēmums ir tāds saprātīgs kompromiss tajā situācijā, kurā mēs esam. Tas faktiski ir pieņemams gan valsts budžetam, gan lielākajai daļai Latvijas pensionāru," teica federācijas vadītājs. Viņš piebilda, ka šogad paredzētā pensiju indeksācija varētu attiekties uz apmēram 90% pensionāriem Latvijā.

Viņķele turpināja, ka par pensiju indeksācijas modeļiem nākamajā gadā vēl gaidāma atsevišķa saruna. Pensiju indeksācijas modelis varētu būt niansētāks, ko rūpīgi jāapspriež. No pensiju indeksācijas gan atteikties nav plānots.

Savukārt, runājot par pensiju indeksācijas plānu šajā gadā, Labklājības ministrija (LM) sagaidīs pensionāru federācijas valdes lēmumu. Ja tas būs labvēlīgs, tad LM iesniegs attiecīgus likuma grozījumus Saeimā.

Jau vēstīts, ka pensionāru feredāciju maijā sadusmoja labklājības ministres pieļāvums, ka metalurģijas uzņēmuma "Liepājas metalurgs" finanšu grūtību dēļ rudenī plānotā pensiju indeksācija varētu tikt atlikta.

Pēc tam gan tika panākta vienošanās, ka līdzekļi pensiju indeksācijai jau šogad tiks meklēti.

Darbs pie risinājumiem pensiju indeksācijas nodrošināšanai tiek organizēts Labklājības ministrijas paspārnē izveidotajā Senioru konsultatīvajā padomē, kurā pie viena galda strādās ministrijas un senioru organizāciju pārstāvji.

Pensionāru federācijas pārstāvji 10.aprīlī iesniedza Saeimas priekšsēdētājai 106 004 iedzīvotāju parakstus, prasot pensiju indeksācijas atsākšanu jau no šī gada oktobra.

Ziņots arī, ka Saeimas opozīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) uz pagājušās nedēļas sēdi bija iesniegusi atšķirīgu priekšlikumu par pensiju indeksāciju, taču tā skatīšanu Saeima atlika uz nedēļu.

ZZS piedāvājums paredz pensijas, kas nepārsniedz 200 latus mēnesī, indeksēt ar koeficientu 1.07; pensijas no 200 līdz 300 latiem - ar koeficientu 1.06; pensijas no 300 līdz 500 latiem indeksēt ar koeficientu 1.04; pensijas no 500 līdz 700 latiem - ar koeficientu 1.03; pensijas no 700 līdz 900 latiem - ar koeficientu 1.02 un pensijas, kas pārsniedz 900 latus mēnesī, indeksēt ar koeficientu 1.01.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!