Baltijas valstu premjerministri pirmdien vienojās par jaunas atomelektrostacijas (AES) būvniecību Lietuvas teritorijā, kas palīdzētu novērst iepriekš prognozēto energoresursu deficītu Baltijas valstīs pēc 2015.gada.
AES projektā uz vienādiem nosacījumiem aicinātas piedalīties Baltijas valstu energokompānijas "Latvenergo", "Eesti Energa" un "Lietuvos energia AB", portālu “Delfi” informēja ministru prezidenta Aigara Kalvīša padomnieks Aigars Štokenbergs.

Iepriekš tika lēsts, ka jaunas AES būvniecība izmaksātu aptuveni divus līdz trīs miljardus eiro. Energokompānijām būs jāfinansē projekta izpēte un realizācija.

“Delfi” jau ziņoja, ka Baltijas valstu energokompānijas vienojušās par izpētes darbu sākšanu, lai noskaidrotu jaunas atomelektrostacijas (AES) būvniecības izdevīgumu Baltijas reģionā, kas mazinātu Baltijas valstu atkarību no elektroenerģijas importēšanas.

Ekonomikas ministra Krišjānis Kariņš iepriekš informēja, ka Lietuvai ir liela interese būvēt jaunu AES esošās Ignalīnas stacijas teritorijā, taču tieši tādēļ energokompānijas veiks izpētes darbus, lai noskaidrotu vai un kur būtu izdevīgāk būvēt AES, kas būtu paredzēta Baltijas valstu pieaugošā elektroenerģijas patēriņa pieprasījuma apmierināšanai.

Lietuva par jaunās AES celtniecības vietu izvēlēta, jo šajā valstī ir nepieciešamā infrastruktūra un profesionāli speciālisti, kas apkalpo esošo Ignalinas AES, ko paredzēts slēgt 2009.gada beigās.

Baltijas valstu premjerministri arī pārrunāja iespējamu sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecību Latvijas teritorijā, kas saskaņā ar trīs premjerministru parakstīto deklarāciju, nepieciešama, lai nodrošinātu gāzes padeves valstīm, kas saskārušas ar īstermiņa gāzes padeves traucējumiem.

Ministri pārrunāja iespēju, ka gāzes rezervju krājumu palielināšanai varētu izpētīt arī Dobeles sašķidrinātās gāzes krātuves attīstības iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!