Foto: F64
Valdība otrdien atbalstīja sociālā darbinieka un sociālā mentora pakalpojumu nodrošināšanu patvēruma meklētājiem un cilvēkiem ar bēgļa vai alternatīvo statusu.

Abi pakalpojumi ir viens no Labklājības ministrijas (LM) plānotajiem pasākumiem, lai samazinātu šķēršļus, ar ko sastopas sociālās atstumtības un diskriminācijas riskiem pakļautie cilvēki. Aktivitātes plānotas, īstenojot pasākumu "Dažādību veicināšana (diskriminācijas novēršana)".

Kopumā plānots nodrošināt ne vairāk kā 30 sociālo mentoru un ne vairāk kā piecu sociālo darbinieku piesaisti, pēc vajadzības pakāpeniski palielinot viņu skaitu. Kā norāda LM, ņemot vērā provizorisko patvēruma meklētāju plūsmu, kā arī personu ar bēgļa vai alternatīvā statusu skaita pieaugumu, atbalstu plānots sniegt vidēji 390 cilvēkiem gadā.

Projekta īstenošanas gaitā plānotas četru veidu aktivitātes - diskriminācijas novēršanas atbalsta sistēmas pilnveide, kā arī diskriminācijas novēršanas un sociālās iekļaušanas pasākumu īstenošana.

Tāpat plānoti darba devēju informēšanas un tolerances paaugstināšanas pasākumi un sabiedrības izpratnes paaugstināšanas pasākumi par sociālās iekļaušanas veicināšanas un diskriminācijas novēršanas jautājumiem, kā arī jau minēto speciālistu pakalpojumu nodrošināšana patvēruma meklētājiem un cilvēkiem ar bēgļa vai alternatīvo statusu.

Projektu īstenos Sabiedrības integrācijas fonds sadarbībā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, kas nodrošinās telpas un darbavietas aprīkojumu sociālā darbinieka pakalpojuma īstenošanai patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki".

Projektu plānots uzsākt šogad, un tas turpināsies līdz 2022.gada ceturtajam ceturksnim. Kopējais finansējums paredzēts 6,8 miljonu eiro apmērā, tai skaitā 85% jeb 5,8 miljoni eiro atvēlēti no Eiropas Sociālā fonda līdzekļiem, bet viens miljons eiro ir valsts budžeta finansējums.

Jau ziņots, ka piektdien vēlu vakarā no Grieķijas Latvijā nogādāti pirmie patvēruma meklētāji - pārvietotas sešas personas, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība saskaņā ar Eiropas Savienības pārvietošanas programmu, apstiprināja Iekšlietu ministrijā. Sīriešu ģimenē Latvijā ieradušies divi pirmsskolas vecuma bērni, savukārt eritriešu ģimenei bērns palicis Eritrejā. Gadījumā, ja šai ģimenei tiks piešķirts bēgļu statuss, būs iespēja risināt jautājumu par ģimenes apvienošanu.

Latvijas robežsardzes darbinieki turpina strādāt Grieķijā un Itālijā, lai atlasītu nākamos uz Latviju pārvietojamos bēgļus, taču nevienas no sarunām neesot fināla stadijā, kad varētu teikt, ka pārvietošana notiks "kuru katru dienu", pirmdien Latvijas Radio apgalvoja Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane, sakot, ka nākamie bēgļi Latvijā varētu ierasties mēneša laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!