Valdība otrdien slēgtā sēdē vienojusies, ka tiks īstenoti vēl stingrāki fiskālās taupības un uzraudzības pasākumi, cita starpā arī būtiski ierobežojot amatpersonu iespējas doties komandējumos un pieredzes apmaiņas braucienos.
Valdība noteica, ka ministriem, ministriju valsts sekretāriem, ministriju padotības iestāžu vadītājiem, kā arī citu centrālo valsts iestāžu vadītājiem būs jānodrošina, ka netiek veidoti maksājumu parādi, nodrošinot finanšu darbības uzraudzību. Tāpat noteikts, ka 2009.gada aprīlī prioritāri ir jānodrošina iepriekšējo periodu maksājumu parādu segšana.

Lai pastiprinātu valstī realizēto fiskālo politiku un nodrošinātu fiskālās disciplīnas un uzraudzības pasākumus, ministrijām, to padotības iestādēm un citām centrālajām valsts iestādēm, veicot valsts budžeta izdevumus, nekavējoties uzdots ievērot vairākus nosacījumus.

Slēdzot līgumus par pakalpojumu saņemšanu vai preču piegādi, maksimāli būs jāsamazina avansa maksājumu veikšana. Līgumus uzdots neslēgt, ja to apmaksai nav pilnībā pieejami resursi.

Veicot iepirkumus e-iepirkumu sistēmā, uzdots nodrošināt tikai pašu nepieciešamāko iepirkumu veikšanu iestādes darbības nodrošināšanai 2009.gada otrajā ceturksnī.

Tāpat ministriem un citu centrālo valsts iestāžu vadītājiem uzdots ieviest kontroles sistēmu, lai nodrošinātu pastiprinātu visu iepirkumu, kuru summa pārsniedz 10 000 latu, kontroli.

Turpmāk tiks atļauts doties tikai tādos komandējumos, kuri ir nepieciešami konkrētās iestādes funkciju veikšanai, obligātai līdzdalībai, normatīvajos aktos un starpvalstu līgumos noteiktajos gadījumos vai saskaņā ar iepriekš pieņemtiem Ministru kabineta lēmumiem.

Komandējuma braucienus semināru, konferenču, mācību, pieredzes apmaiņas braucienu ietvaros paredzēts atļaut tikai gadījumos, ja uzaicinājumu izteikusī puse daļēji sedz komandējuma izmaksas vai izdevumi tiek segti no Eiropas Savienības fondu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības tehniskās palīdzības līdzekļiem. Šiem izdevumiem būs jābūt saskaņotiem ar ministru vai citas centrālās valsts iestādes vadītāju.

Valsts pārvaldes iestādēm tiks uzdots maksimāli samazināt iestādes administratīvās izmaksas, tai skaitā saistībā ar kursu, semināru u.c. pasākumu organizēšanu, dienesta automašīnu, mobilo telefonu un citu sakaru līdzekļu izmantošanu.

Valdības sēdes protokollēmums paredz noteikt, ka ministrijas un citas centrālās valsts iestādes 2009.gada maijā un jūnijā valsts pamatbudžetā un Labklājības ministrijas valsts speciālā budžeta apakšprogrammā "Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras speciālais budžets" var veikt izdevumus 85% apmērā no pieejamiem resursiem un izdevumiem, pārējo resursu un izdevumu daļu pārceļot uz 4.ceturksni.

Ministrijām un citām centrālajām valsts iestādēm uzdots līdz 2009.gada 21.aprīlim iesniegt Finanšu ministrijā attiecīgus precizējumus 2009.gada valsts budžeta resursu un izdevumu ceturkšņu, mēnešu un maija nedēļu sadalījumā atbilstoši Finanšu ministrijas elektroniski nosūtītajām veidlapām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!