Foto: LETA

Panākot vienošanos par "Vienotības" piedāvātajiem valdības darbiem, Latvijas Reģionu apvienība (LRA) būtu gatava strādāt "Vienotības" līderes Solvitas Āboltiņas vadītā valdībā, apstiprināja LRA līderis Mārtiņš Bondars.

Panākot vienošanos par darbiem, ja pati partija Āboltiņu izvirzītu kā kandidāti un Valsts prezidents Raimonds Vējonis izšķirtos viņu nominēt premjerministra amatam, LRA ir gatava strādāt politiķes vadībā, atbildēja politiķis.

Bondars norādīja, ka nepieciešams sākumā uzzināt sīkāku informāciju par piedāvāto plānu, jo "velns slēpjas detaļās", piemēram, attiecībā uz pašvaldībām LRA ir pret piespiedu reģionālo reformu, politiskais spēks arī iestājas pret nodokļu celšanu. Savukārt minimālās algas celšanai jāatbilst tirgus nosacījumiem, jo LRA iestājas par ekonomikas attīstību.

Kā ziņots, "Vienotības" pārstāvji un Valsts prezidents Vējonis ir vienisprātis vairākos jautājumos par tuvākajā nākotnē darāmajiem darbiem un to, ka nākamajai valdībai jābūt rīcībspējīgai un izlēmīgai, žurnālistiem pēc tikšanās ar prezidentu sacīja politiskā spēka līdere Āboltiņa.

Pēc viņas teiktā, "Vienotības" pārstāvji ar Vējoni bija vienisprātis, ka jaunajai valdībai jābūt spēcīgai, rīcībspējīgai, izlēmīgai, spējīgai pieņemt lēmumus un saprotamā veidā tos skaidrot sabiedrībai. Tāpat jaunajai valdībai ir svarīgi apliecināt to, ka Latvija ir uzticams Eiropas Savienības un NATO partneris, kas pilda savus solījumus un uzņemtās saistības.

"Vienotība" iepazīstināja prezidentu ar darbiem, ko plāno piedāvāt partneriem. Būtiskas prioritātes ir izglītības joma, kurā jāatrisina jautājums par pedagogu algu reformu, veselība, drošība, aizsardzība, demogrāfija un citas jomas.

Pašvaldību jomā "Vienotība" piedāvā ap 21 nacionālas un deviņiem reģionālas nozīmes attīstības centriem izveidot konkurētspējīgas un izaugsmei gatavas pašvaldības, atrisināt reģionālās attīstības strukturālās problēmas, būtiski uzlabojot pašvaldību kompetences līmeni un radot iespēju koncentrēt visa veida resursus attīstībai arī ārpus Rīgas aglomerācijas, nodrošināt visiem Latvijas iedzīvotājiem valsts un pašvaldības sniegto pakalpojumu pieejamību un kvalitāti, optimizēt neefektīvas vēsturiski izveidojošās struktūras, kā arī izveidot Latvijas ilgtermiņa attīstības interesēm atbilstošu skolu, veselības pakalpojumu un autoceļu tīklu, kā arī atbilstošu infrastruktūru.

Drošības jomā ir būtiski izbūvēt un aprīkot Latvijas austrumu robežu atbilstoši stingrākajiem Eiropas Savienības standartiem, lai novērstu valsts drošības apdraudējumu un nekontrolētu migrāciju. Tāpat svarīgi pastāvīgi investēt policistu, robežsargu un ugunsdzēsēju profesionalitātes uzlabošanā un motivācijā, tostarp dienestu tehniskajā nodrošinājumā, kā arī attīstīt un stiprināt pretterorisma spējas.

Veselības aprūpes nozarē "Vienotība" piedāvā ieviest obligāto veselības apdrošināšanu, tam novirzot līdz 3% no sociālās apdrošināšanas obligātajam iemaksām, pārskatīt veselības aprūpes pakalpojumu tarifus un samaksas nosacījumus, kā arī pārskatīt veselības aprūpes pakalpojumu un to sniedzēju plānošanu un izvietojumu, ievērojot integrētas veselības aprūpes pakalpojumu attīstības pieeju.

Demogrāfijas sadaļā politiskais spēks rosina ieviest diferencētu nodokļu atvieglojumu un atlaižu sistēmu, lielāku atbalstu paredzot par otro un nākamajiem bērniem, kā arī ieviest atbalsta programmas ģimenēm, kamēr bērni izglītojas. Vēl nepieciešams pilnveidot mājokļu atbalsta programmu, lai to varētu izmantot iespējami plašāks skaits ģimeņu ar bērniem.

"Vienotība" uzskata, ka nepieciešams turpināt minimālās algas palielināšanu līdz 450 eiro mēnesī 2018. gadā, sasniegt vidējās algas līmeni virs 1000 eiro mēnesī 2018. gadā, ieviest progresivitātes principu kapitāla, ienākuma un patēriņa nodokļos, kā arī samazināt darbaspēka nodokļa slogu strādājošiem ar zemiem ienākumiem un veicināt iedzīvotāju ekonomisko mobilitāti.

Izglītības jomā nepieciešams sasaistīt izglītības sistēmu ar tautsaimniecību, ekonomiskajiem un sabiedriskajiem procesiem, tehnoloģisko attīstību un darba tirgus izmaiņām, kā arī īstenot algu reformu izglītības iestādēs, lai panāktu konkurētspējīgu, taisnīgu un līdzīgu atalgojumu par vienādu darbu.

Uzņēmējdarbības jomā nepieciešams nodrošināt efektīvus finanšu instrumentus uzņēmējiem, lai sekmētu augstas pievienotās vērtības produktu ražošanu, premjera vadībā izveidot efektīvu koordināciju, lai paātrinātu ES fondu investīcijas tautsaimniecībā, kā arī mērķtiecīgi stimulēt uzņēmējdarbību reģionos, norāda politiskais spēks.

Tieslietu nozarē "Vienotība" rosina veidot lielākas un spēcīgākas tiesas, lai nodrošinātu tiesnešu noslodzes izlīdzināšanu, tiesnešu specializēšanos un nejaušu lietu sadali tiesās. Tāpat nepieciešams vienkāršot kriminālprocesu maznozīmīgu pārkāpumu izdarīšanas gadījumos, plašāk izmantot rakstveida procesu, atrisināt dalītā īpašuma problēmu, stiprināt tiesisko drošību darījumos ar nekustamo īpašumu, kā arī nodrošināt efektīvu valsts uzraudzību pār maksātnespējas procesiem, izskaužot negodprātīgo, investīcijas bremzējošo praksi.

Politiskais spēks uzsver, ka nepieciešams nodrošināt finansējumu valsts autoceļu būvei un rekonstrukcijai 1 miljarda eiro apmērā, pilnībā pabeidzot valsts galveno autoceļu rekonstrukciju. Vēl ir būtiski uzlabot valsts reģionālo un vietējo autoceļu stāvokli, lai nodrošinātu iedzīvotāju mobilitāti un uzņēmējdarbības attīstību reģionos.

Savukārt nodokļu jomā būtu jāapsver iespēja ieviest izlīdzinātas nodokļu likmes visa veida ienākumiem, ieviest uzņēmuma ienākuma nodokļa 0% likmi reinvestētajai peļņai, kā arī ieviest uzņēmējdarbības sācēju atbalsta nodokļu režīmu, uzskata "Vienotība".

Kā ziņots, Saeimā pārstāvētie politiskie spēki šodien sāka konsultācijas ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni par jaunās valdības izveidi.

Politiķi kuluāros spriež, ka valdības veidošanā priekšā vēl ir smagas sarunas, jo skaidru vienošanos neesot par pašiem konceptuālākajiem jautājumiem - gan par koalīcijas sastāvu, gan par skaidru atbalstu iespējamam premjera amata kandidātam un portfeļu sadali.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!