Foto: AFP/Scanpix/LETA

Otrdien tiekoties ar Polijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Moniku Mihališinu, Latvijas Ārlietu ministrijai (ĀM) vēl neizdevās vienoties, ka Polijas-Vācijas robežu varētu šķērsot arī vieglās automašīnas. Tā vietā tautiešus aicina doties uz ostu pilsētām un nokļūšanai Latvijā izmantot prāmi, portālam "Delfi" skaidroja ĀM preses sekretārs Jānis Beķeris.

Ziņots, ka 16. martā pie Vācijas un Polijas robežas izveidojās vairāku simtu automašīnu gara, nekustīga rinda. Lai arī Polija savas robežas slēdza naktī uz 15. martu, tomēr ĀM ziņoja, ka ar Poliju ir panākta vienošanās par īpašu Baltijas valstu transportlīdzekļu kolonnas izveidi, lai tie cilvēki, kas vēlas nokļūt mājās, varētu šķērsot Polijas robežu. Tomēr realitātē šāda transportlīdzekļu kolonna Polijā netika ielaista. Tādēļ ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) 17. martā uz ministriju uzaicināja Polijas vēstnieci Latvijā.

Beķeris 17. martā ap pulksten 18 portālam "Delfi" atzina, ka vēl joprojām norisinās kustība, vieglajām automašīnām dodoties uz Vācijas ostas pilsētām, bet autobusiem un mikroautobusiem (ar vairāk nekā septiņām sēdvietām) šķērsojot robežu. Taujāts, vai ir kādas vieglās automašīnas, kuras joprojām atrodas pie robežas un cer uz iekļūšanu Polijā, Beķeris atzina, ka viennozīmīgi uz šo jautājumu nevar atbildēt.

"Nav tādas pilnīgas informācijas, lai pateiktu, ka visas vieglās automašīnas tagad ir izkustējušās. Mēs cenšamies izdarīt visu, lai varētu arī vieglās automašīnas šķērsot robežu, bet tas šobrīd nav bijis iespējams. Tādēļ mēs aicinām cilvēkus doties uz ostas pilsētām un ceļot ar prāmi, jo tas ir tūlītējs risinājums," skaidroja ministrijas pārstāvis.

"Šodien arī uz ĀM bija uzaicināta Polijas vēstniece, lai pārrunātu šo sarežģīto situāciju un aicinātu Poliju palīdzēt rast risinājumu, taču mēs šobrīd nevaram dot solījumu, ka vieglajām automašīnām būs iespējams šķērsot robežu," atzina Beķeris, piebilstot, ka iedzīvotājiem drošāk būtu doties uz izziņotajiem prāmju reisiem.

Viņš arī atgādināja, ka uz Vācijas ostas pilsētu Zasnicu 17. marta vakarā tiks nosūtīts papildu prāmis, lai palīdzētu un mājās nogādātu Igaunijas un Latvijas pilsoņus. Prāmis no Zasnicas uz Rīgu aties 18. martā pulksten 23.55 pēc vietējā laika. Biļetes var iegādāties pa tālruni +371 67099700, bet to tirdzniecība "Tallink" mājaslapā sāksies 18. marta rītā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!