Foto: LETA
Piektdien aprit gads, kopš vienotā Neatliekāmas medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) izveides, un šajā laikā dienesta brigādes nobraukušas gandrīz 13 miljonus kilometru, informē dienesta pārstāve Ilze Bukša.

Brigādes šajā laikā izbraukušas uz vairāk nekā 452 000 jeb vidēji 1242 izsaukumiem katru diennakti. Kopumā ik dienu izsaukumos dodas no 170 līdz pat 190 mediķu brigādes, kuras izvietotas 99 punktos visā valstī.

"Jau šobrīd iedzīvotājiem ir kļuvusi vienkāršāka un ērtāka ātrās palīdzības izsaukšana, jo esam pārgājuši no vairāk kā 30 dažādiem ātrās palīdzības tālruņiem uz vienoto numuru 113. Tāpat vienota dienesta izveide ļauj mums realizēt principu, ka pie pacienta dodas tuvākā brīvā mediķu brigāde. Tām vairs nav administratīvo robežu un tas saīsina laiku, kādā pacients saņem mediķu palīdzību. Vienoti koordinējot pacientu hospitalizāciju, nodrošinām arī to, ka pacients ātrāk nonāk tajā slimnīcā, kur viņam var veikt vajadzīgo izmeklēšanu, operāciju vai uzsākt ārstēšanu. Piemēram, no izsaukuma vietas operatīvi konsultējoties ar Mikroķirurģijas centra speciālistiem Rīgā uz šo centru vedam pacientus no jeburas vietas, ja speciālisti atzīst, ka viņam pēc iespējas ātrāk jānonāk mikroķirurgu aprūpē," runājot par pēdējā gada laikā paveikto piektdien uzsvēra NMPD vadītājs Armands Ploriņš.

Viņš norāda, ka vienota dienesta izveidošana Latvijai devusi iespēju piesaistīt arī būtisku Eiropas Savienības finansējumu "ātrās palīdzības" attīstībai un modernizācijai, kas ļaus ātrāk pieņemt un apstrādāt iedzīvotāju izsaukumus, ātrāk nosūtīt vajadzīgo brigādi pie pacienta, tāpat mediķiem būs iespēja izmantot modernākās tehnoloģijas un saziņas veidus, lai sniegtu labāku palīdzību pacientiem.

Ploriņš atgādina, ka jau nākamajā gadā par Eiropas finansējumu Latvijas novados nomainīs daudzus novecojušos operatīvos transportlīdzekļus, un brigādes pie pacientiem dosies jaunās mašīnās.

Jau ziņots, ka pērn 1.jūlijā noslēdzās pašvaldību "ātrās palīdzības" brigāžu apvienošanās vienotā valsts dienestā. Vienots dienests tika veidots ar mērķi būtiski uzlabot ātrās palīdzības darbu visā valstī, tostarp izsaukumu pieņemšanu, brigāžu operativitāti un palīdzības sniegšanu pacientiem vai cietušajiem visā valsts teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!