Ministru kabineta komiteja šodien akceptēja Iekšlietu ministrijas (IeM) izstrādāto vienotās valsts uguns apsardzības un glābšanas sistēmas izveidošanas plāna projektu, kura īstenošanai vairāku gadu laikā būtu nepieciešami aptuveni 60 miljonu latu kapitālieguldījumi.
Plāna projekts izstrādāts, lai nodrošinātu meža ugunsdrošības uzraudzības un ugunsgrēku ierobežošanas, kā arī ugunsgrēku dzēšanas, neatliekamo avārijas seku likvidēšanas un glābšanas darbu kvalitatīvu veikšanu valstī.

Projekts izstrādāts arī, lai pildītu tiesību aktu prasības, palielinot iedzīvotāju drošības garantijas, samazinot radītos materiālos zaudējumus un kaitējumu videi.

Ministri noteica, ka plāns tiks īstenots par IeM budžetā atvēlētajiem līdzekļiem. Pieprasījums par papildu līdzekļiem tiks skatīts kopā ar citu ministru prioritātēm.

Dokumenta mērķis ir izveidot uz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) bāzes vienotu meža uguns apsardzības un glābšanas sistēmu valstī, no Valsts mežu dienesta pakāpeniski pārņemot meža ugunsdrošības uzraudzības un ugunsgrēku ierobežošanas funkcijas.

VUGD centrālajā aparātā iecerēts izveidot Meža uguns apsardzības nodaļu, kurā būtu četri cilvēki, plānots veidot arī 33 jaunas VUGD struktūrvienības, 22 VUGD daļas uz tagadējo atsevišķo ugunsdzēsības posteņu bāzes. Jaunās struktūras būs nepieciešams nodrošināt ar materiālo resursu rezervēm un radiosakaru sistēmu.

IeM sākotnējie aprēķini liecināja, ka plāna realizēšanai 2006.gadā būs nepieciešami 5 804 766 lati, 2007.gadā - 6 381 935 lati, 2008.gadā - 7 102 681 lati, 2009.gadā - 8 819 108 lati, 2010.gadā - 9 600 249 lati, bet 2011.gadā - 10 331 941 lats. 2012.gadā un turpmāk katru gadu būs nepieciešami 4 101 212 latu uzturēšanas izdevumi.

Tiek prognozēts, ka, realizējot plānu, iedzīvotāji saņems kvalitatīvu palīdzību laikus dažādos negadījumos. Ugunsdzēsēju vienība varēs ierasties ugunsgrēka vietā ne vēlāk kā piecas minūtes pēc ugunsgrēka pieteikuma republikas pilsētās, ne vēlāk kā 15 minūtes pēc pieteikuma pārējās pilsētās un lauku teritorijā, kurā iedzīvotāju blīvums ir desmit un vairāk cilvēku uz kvadrātkilometru, un ne vēlāk kā 25 minūtes pēc pieteikuma lauku teritorijā, kurā iedzīvotāju blīvums ir mazāks nekā desmit cilvēku uz kvadrātkilometru.

Plāna projekts vēl jāskata valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!