Foto: LETA
Apvienība "Vienotība" valdes sēdē izlēmusi uzrunāt trīs partijas – Zaļo un Zemnieku savienību, "Saskaņas centru" un apvienību VL-TB/LNNK – par četru partiju koalīcijas veidošanu uz līdzvērtīgiem nosacījumiem visiem partneriem, pēc valdes sēdes žurnālistiem paziņoja "Vienotības" līderi.

Premjers Valdis Dombrovskis uzsvēra, ka "Vienotība" aicina visas partijas šobrīd koncentrēties uz jautājumiem, kas svarīgi valsts ekonomikas atjaunošanai, un būt savstarpēji tolerantām, uz laiku noliekot malā strīdīgos jautājums, piemēram, par izglītības un valodas politiku.

Premjers uzsvēra, ka šis ir pilnīgi jauns piedāvājums visiem trim partneriem, un provizoriskais termiņš, līdz kuram "Vienotība" vēlas saņemt uz to atbildi, ir pirmdienas darba dienas beigas.

Gadījumā, ja kāds no uzaicinātajiem spēkiem šādam sadarbības modelim nepiekritīs, "Vienotības" valde atkal sanāks kopā un lems par citiem risinājumiem, sacīja Dombrovskis.

Viņš uzsvēra, ka par amatu sadali un arī konkrētu ministru amatu atvēlēšanu kādam spēkam vēl nav runāts, taču jebkurā gadījumā Ministru kabineta locekļu skaits lielāks nekļūs. Ministriju varētu kļūt vienīgi mazāk, jo varētu īstenot jau pavasarī valdības rosināto ideju sadalīt Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas funkcijas starp citām ministrijām, sacīja premjers.

"Vienotības" valdes priekšsēdētājs un "Pilsoniskās savienības" līderis Ģirts Valdis Kristovskis atzina, ka pašlaik gan vēl neviena no trijām "Vienotības" kodola partijām – "Jaunais laiks", PS un "Sabiedrība citai politikai" (SCP) - nav izgājusi partiju statūtos paredzēto procedūru, lai lemtu par šādu koalīciju - partijas to darīs pēc pirmdienas vakara, kad būs skaidrība par uzaicināto partneru atbildi.

Tomēr politiķis uzsvēra, ka galvenais ir tas, ka Dombrovskim ir dots mandāts, lai varētu "enerģiski virzīties uz priekšu, veidojot jaunās valdības aprises".

Kristovskis atzina, ka personīgi viņš redz iespēju strādāt valdībā kopā ar SC ministriem. Viņš arī pauda cerību, ka VL-TB/LNNK sapratīs "šī brīža izšķirošo nozīmi un izdarīs pareizo izvēli'" , proti, strādās koalīcijā.

JL vadītāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, ka šī ir vēsturiska iespēja vienoties, savukārt SCP priekšsēdis Aigars Štokenbergs skaidroja, ka piedāvājums strādāt kopā izteikts tām partijām, kas šajās vēlēšanās ieguvušas lielāku atbalstu nekā pirms četriem gadiem.

Gan ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, gan SC līderis Jānis Urbanovičs apgalvoja, ka par šādu "Vienotības" paziņojumu uzzinājuši no telefonsarunas ar "Delfi". Pirms iepazīšanās ar piedāvājumu un tā nosacījumiem viņi no komentāriem atturējās.

Jau ziņots, ka 10.Saeimas vēlēšanās uzvarēja apvienība "Vienotība", kas ieguva 33 deputātu vietas, SC ieguva 29 deputāta mandātus, ZZS – 22, VL-TB/LNNK – astoņas un arī PLL – astoņas deputāta vietas.

"Vienotības" premjera amata kandidāts, pašreizējais valdības vadītājs Dombrovskis (JL) jau sācis sarunas par nākamo Ministru kabinetu ar iepriekšējiem koalīcijas partneriem – ZZS un VL-TB/LNNK, taču pieļāva arī kādu sadarbības formu ar līdz šim opozīcijā esošo SC. Tomēr, tā kā SC un VL-TB/LNNK paziņoja par kategoriskiem iebildumiem sadarbībai valdībā, premjers nāca klajā ar piekšlikumu veidot "2+2 modeli", kad koalīcijas kodolu veidotu "Vienotība" un ZZS, bet abi pārējie partneri piedalītos valdības darbā uz sadarbības līguma pamata.

Sarunas par valdības veidošanu vēl turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!