Foto: LETA

Partija "Vienotība" atzīst pieļautās kļūdas un iesaistīsies valdības veidošanā Valts prezidenta Raimonda Vējoņa nominētā Ministru prezidenta amata kandidāta Māra Kučinska (ZZS) vadībā, tomēr, nezinot piedāvājumus, atbalstu garantēt vēl nevar, atzīst Saeimas deputāts Andrejs Judins (V).

Politiķis sacīja, ka pašlaik "Vienotības" attieksme ir ļoti konstruktīva un partija iet uz sadarbību.

Patlaban nevar zināt, kādas būs Kučinska izvirzītās prioritātes un plānotās atbildības jomas, norādīja Judins, tomēr, tā kā "ir nomuļļāts mēnesis", pašlaik kopējā noskaņa ir ļoti konstruktīva.

Trešdien Judins nevar atbildēt par to, kā varētu notikt balsojums, tomēr viņš atkārtoti apgalvoja, ka "Vienotības" valdes un frakcijas kopsēdē tika pausta pozitīva un konstruktīva noskaņa. Judins norādīja, ka, nezinot piedāvājumu, nevar garantēt atbalstu Kučinskim, taču "Vienotība" ir noskaņota strādāt.

Judins noliedza, ka "Vienotība" varētu mērķtiecīgi mēģināt izgāzt Kučinski - politiķis uzsvēra, ka partija ir spējīga iesaistīties darbā.

Viņš arī teica, ka būtisks ir pats valdības veidošanas process - ja politiskais spēks redzēs, ka Kučinskis var izveidot stabilu valdību, izvirzot pieņemamas prioritātes, tad viņš ir atbalstāms.

"Vienotība" turpina darbu ar "saturiskām lietām", sacīja Judins.

Politiķis gan neprognozē vieglas turpmākās sarunas, ņemot vērā izskanējušos plānus starp partijām pārdalīt atbildības jomas. Tomēr "šodien esam daudz labākā situācijā, nekā bijām vakar, jo ir izvirzīts konkrēts cilvēks," secināja politiķis. Viņš ar cerību raugās turpmākajā valdības veidošanas procesā.

Deputāts arī minēja, ka "Vienotībai" jau tagad nākas maksāt par pieļautajām kļūdām, pazaudējot premjerministra posteni.

Kā ziņots, Vējonis pēc tikšanās ar iespējamo "Vienotības" premjera amata kandidātu Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāju Kārli Šadurski un Zaļo un zemnieku savienības nominēto premjera amata kandidātu Kučinski nolēmis uzticēt premjera pienākumus Kučinskim.

Tagad koalīcijas partneriem būs jāmēģina vienoties par darbu valdībā Kučinska vadībā. Tāpat koalīcijas partijām būtu jāvienojas par jaunās valdības sastāvu, atbildības jomu sadalījumu un ministru amata kandidātiem, par ko neformālās sarunās arī iezīmējušās asas domstarpības. Par jaunās valdības apstiprināšanu jābalso Saeimai.

Kučinskis iepriekš aicināja partiju "Vienotība" nepamest valdošo koalīciju un strādāt viņa vadībā. Jaunā valdība būtu jāveido pašreizējās koalīcijas trīs partijām, pēc savas nominēšanas norādīja Kučinskis. Viņš uzsvēra, ka gaidīs partijas "Vienotība" atbildi par to, vai tā ir gatava strādāt politiķa vadītā valdībā, un līdz sarunām ar "Vienotības" pārstāvjiem Kučinskis pagaidām izslēdz iespēju runāt ar mazajām partijām.

Partija "Vienotība" trešdien pēc valdes un Saeimas frakcijas kopsēdes vēl nesolīja atbalstu Kučinskim, taču pauda gatavību piedalīties valdības veidošanas sarunās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!