Apvienība "Vienotība" izteikusi otram koalīcijas partnerim - Zaļo un Zemnieku savienībai - savu piedāvājumu par ministru amatu kandidātiem, taču līdz trešdienai, kad gaidāma ZZS atbilde, tos neatklāj, žurnālistiem pirmdien pēc "Vienotības" un ZZS tikšanās sacīja premjera amata kandidāts Valdis Dombrovskis (JL).

Savukārt "Vienotības" līderis Ģirts Valdis Kristovskis atzina, ka viņš varētu pretendēt uz ārlietu ministra amatu.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis līdz trešdienai atteicās vērtēt "Vienotības" piedāvājumu un neatklāja, vai paliek spēkā piektdienas vienošanās par sešu ministru amatiem ZZS.

"Viss plūst un mainās," mīklaini sacīja Brigmani, jautāts, vai ZZS joprojām uztur iepriekš nosauktos kandidātus – Jānis Dūklavu zemkopības ministra amatam un Raimondu Vējoni apvienotās Vides un reģionālās attīstības ministrijas vadībai - un patur tiesības uz labklājības ministra amatu.

Brigmanis atturējās vērtēt veidu, kādā no valdības koalīcijas pēkšņi tika atstumta nacionālā apvienība VL-TB/LNNK, sakot, ka ZZS svarīgs ir rezultāts. Brigmanis uzsvēra, ka ZZS jau iepriekš norādīja - koalīcijai pietiek ar 55 ZZS un "Vienotības" balsīm parlamentā un koalīcijas paplašināšana vai nē ir "Vienotības" ziņā.

Savukārt Dombrovskis žurnālistiem atzina, ka 55 deputāti koalīcijā var strādāt, taču tas nav tik stabils vairākums kā 63 balsis, kas būtu, ja koalīcijā darbotos arī nacionālā apvienība.

Jau ziņots, ka "Vienotība" pirmdien nolēma respektēt tajā ietilpstošās partijas SCP veto tiesības un tomēr neaicināt valdības koalīcijā nacionālo apvienību VL-TB/LNNK, veidojot koalīciju tikai ar Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS). Līdz ar to "Vienotības" un ZZS koalīcijai būs 55 balsis parlamentā.

SCP uzskata, ka VL-TB/LNNK dalība koalīcijā var apgrūtināt valdības darbu un apdraudēt Latvijas starptautisko reputāciju. "VL–TB/LNNK sastāvā ir gan līdzšinējie koalīcijas partneri TB/LNNK, gan VL, kas politikā pārstāv nacionāli radikālus uzskatus. TB/LNNK nākamajā parlamenta sasaukumā būs pārstāvēta tikai ar diviem deputātiem," teikts "Vienotības" paziņojumā par pirmdienas lēmumu.

Vēl piektdien "Vienotība" nolēma veidot koalīciju no trīs politiskajiem spēkiem, aicinot valdībā ar ZZS un VL-TB/LNNK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!