Foto: LETA

Latvijai jāspēj turēties pretim viltus ziņām, kas tiek izplatītas ar mērķi destabilizēt valsts iekšpolitisko situāciju, ikgadējās Saeimas ārpolitikas debatēs uzsvēra Saeimas frakcijas "Vienotība" priekšsēdētājs Hosams Abu Meri.

"2017.gads bija viens no veiksmīgākajiem gadiem Latvijas ārpolitikā. Uzsākot Latvijas simtgadi, esam lepni par Latviju kā nozīmīgu starptautisku partneri, ne tikai saņemot sabiedroto atbalstu, bet arī uzņemoties savus pienākumus pret tiem," skaidroja Abu Meri.

"Vienotībai" ir prieks, ka ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) ziņojums vērsts ar skatu nākotnē, īpaši izceļot piederības un saiknes spēcināšanu ar tautiešiem, kuri atrodas ārpus valsts robežām.

"Mūsdienu globalizācijas apstākļos šie cilvēki ir mūsu bagātība un neatņemama sabiedrības sastāvdaļa. Latvijas pienākums ir iesaistīt šos cilvēkus valstij svarīgos notikumos," iezīmēja parlamentārietis.

Frakcijas ieskatā lielu daļu pasaules ir satricinājis populisma drauds, "kurā cilvēkiem cenšas atņemt vai ierobežot iespēju pašiem lemt par savu nākotni, domām un darbiem, nomācot tos ar tukšiem un īslaicīgiem saukļiem, apdraudot stabilitāti un izaugsmi".

Latvija lielākais izaicinājums ir kliedēt mītu, kas parādās publiskajā telpā, ka Latvija ir neizdevusies valsts. "Mums jāspēj turēties pretim viltus ziņām, kas tiek izplatītas ar mērķi destabilizēt Latvijas iekšpolitisko situāciju," atzina Abu Meri.

Vēstīts, ka portāls "Delfi" piedāvā ceturtdienas debašu teksta un video tiešraidi.

Apspriežot ārlietu ministra ziņojumu, katrs deputāts saskaņā ar Saeimas kārtības rulli debatēs var runāt desmit minūtes pirmoreiz un piecas minūtes otro reizi.

Saeimas kārtības rullis noteic, ka ārlietu ministram ne vēlāk kā 16. janvārī Saeimā jāiesniedz ar Ministru prezidentu saskaņots ikgadējais ziņojums par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā. Šajā ziņojumā jāietver arī informācija par darbību ES jautājumos.

Saeimas Ārlietu komisija un Eiropas lietu komisija ziņojumu izskatīja kopsēdē 23. novembrī.

Pirmās Saeimas debates par Latvijas ārpolitikas jautājumiem notika 2011.gada 27.janvārī. Ja nav priekšlikumu vai prasību par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu, ārlietu debates tiek rīkotas Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas dienai (26.janvārim) tuvākajā Saeimas sēdē.

Ar ārlietu ziņojumu iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!