Foto: F64

Pie varas esošā partija "Vienotība" līdz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) atzinuma saņemšanai nevērtēs partijas biedra Saeimas deputāta Dzintara Zaķa auto iegādes darījumu, to intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

"Te svarīgi ir, pirmām kārtām, sagaidīt KNAB vērtējumu un, kā mēs vakar ziņās lasījām, tad [Alvis, KNAB priekšnieka vietnieks] Vilks paziņoja, ka Lapsas sūdzība par Zaķi tiks izskatīta. Sagaidīsim, ar ko šī sūdzības izskatīšana beigsies un tad attiecīgi rīkosimies," teica Dombrovskis.

Jautāts, vai Zaķa rīcība auto iegādes darījumā ir ētiska pat, ja likums ir ievērots, premjers atkārtoja: "Šajā gadījumā ir svarīgi tomēr sagaidīt šo KNAB atzinumu un tad izvērtēt precīzos lietas apstākļus, jo diemžēl, jāatzīst, ka arī Lato Lapsa nereti ir nācis ar skaļiem paziņojumiem, arī par citu partiju politiķiem un kas pēc tam nav apstiprinājušies," teica Dombrovskis.

Viņš uzsvēra, ka viņš ar Zaķi auto iegādes darījumu vēl nav pārrunājis aizņemtības dēļ otrdien starptautiskajā konferencē Rīgā. Taču premjers sacīja, ka gatavojas personīgi ar savu partijas biedru Zaķi pārrunāt šo lietu. "Man arī interesē viņa skaidrojums par situāciju," piebilda Dombrovskis.

Portāls "Pietiek.com" otrdien ziņoja, ka Zaķis gadu mijā ticis pie jaunas automašīnas "Volvo XC60", nenomaksājot valstij aptuveni 8800 eiro (6160 latu) pievienotās vērtības nodokli (PVN). Portāla pārstāvis Lato Lapsa viņa rīcībā nonākušos dokumentus iesniedza KNAB.

Aģentūra LETA vēstīja, ka Lapsa otrdien žurnālistiem sacījis, ka 2011.gada nogalē Zaķis nolēmis iegādāties jaunu automašīnu "Volvo XC60" un vērsies SIA "Mūsa Motors Rīga". Deputāts zinājis, ka viņam būs izdevīgāk, ja automašīnu pirks nevis viņš pats, bet viņam piederošā SIA "Datoru centrs". Zaķis aizdevis savai firmai 34 571 latu. Šī nauda aizskaitīta uz firmas kontu, lai tā iegādātos Zaķa kāroto transportlīdzekli, atbrīvojot viņu no nepieciešamības personīgi nomaksāt PVN.

Taču, ja "Datoru centrs" iegādātos automašīnu tieši no "Mūsa Motors Rīga", tai vienalga nāktos valstij samaksāt PVN, un to atgūt varētu, visticamāk, tikai pēc gada. Tāpēc "Mūsa Motors Rīga" minēto automašīnu par 40 100 eiro pārdevusi kādai Lietuvas firmai, bet tā tālāk - Zaķa firmai.

Pats Zaķis skaidrojis, ka tādā veidā auto iegāde sanākusi lētāka. Viņš noraidījis publiski izskanējušo informāciju par izvairīšanos no PVN samaksas. Zaķis uzskata arī: komplektā ar to, ka viņš nelieto no valsts pienākošo transportu valstij, ir radīti pat nevis zaudējumi, bet "zināmi ietaupījumi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!