Foto: DELFI

Lai arī daļa "Vienotības" Saeimas frakcijas deputātu nav apmierināti, kā notiek obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanas process, opozīcijas rosināto veselības ministres Andas Čakšas (ZZS) demisijas pieprasījumu "Vienotība" neatbalstīs.

"Vienotības" Saeimas frakcija šodien tikās ar Čakšu, lai pārrunātu obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanas procesu, tam nepieciešamās datubāzes izveidi, kā arī e-veselības problēmas.

"Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Hosams Abu Meri pēc tikšanās žurnālistiem sacīja, ka daļa deputātu nav pilnīgi apmierināti un viņiem nav pilnīgas uzticības, ka 1. janvārī viss būs kārtībā ar datubāzi. Tāpat deputātiem bija jautājumi par datubāzes izveidei piešķirto finansējumu. Deputāti esot vaicājuši ministrei, vai 1. janvārī nebūs problēmu ar sistēmu, un Čakša esot apliecinājusi, ka sistēma darbosies.

Abu Meri arī norādīja, ka deputāti neplāno atbalstīt opozīcijas rosināto Čakšas demisijas pieprasījumu. Ministrei jāturpina strādāt, akcentēja politiķis.

Čakša tikšanos ar "Vienotības" deputātiem raksturoja kā ļoti konstruktīvu sarunu. Pēc Čakšas domām, viņa atbildēja uz visiem jautājumiem gan par sistēmu, gan arī laika grafiku. Lai izveidotu datubāzi', pēc divām nedēļām sāksies programmēšana, bet septembrī - sistēmas testēšana, sacīja ministre, uzsverot, ka pašlaik noris ļoti intensīvs darbs.

Runājot par to, kāpēc datubāzes izveidei finansējums piešķirts šogad no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, nevis ieplānots iepriekš, Čakša uzsvēra likuma pieņemšanas laiku Saeimā. Proti, likums par obligāto veselības apdrošināšanu Saeimā tika pieņemts 22.decembrī, un tobrīd nebija zināms precīzs finansējuma apmērs, kas nepieciešams datubāzes izveidei, skaidroja politiķe.

Kā ziņots, valdība atļāva piešķirt Veselības ministrijai (VM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem finansējumu līdz 1 852 483 eiro, lai nodrošinātu Veselības aprūpes finansēšanas likumā minētās veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju datubāzes izveidi un uzturēšanu.

Lai ar nākamā gada 1. janvāri nodrošinātu personu tiesību saņemt valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu atspoguļojumu, nepieciešams līdz šim datumam izveidot datubāzi, kā arī nodrošināt saskarņu izveidošanu ar citām valsts informācijas sistēmām nepieciešamās informācijas par personu iegūšanai, uzsver VM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!