Foto: F64
Partiju apvienība "Vienotība" rudenī gaidāmajās 10.Saeimas nestartēs vienā sarakstā ne ar TB/LNNK, ne partiju "Visu Latvijai!" (VL), piektdien žurnālistiem paziņoja "Vienotības" līderi Ģirts Valdis Kristovskis (PS), Solvita Āboltiņa (JL) un Aigars Štokenbergs (SCP).

Šādu lēmumu ceturtdien pieņēmusi "Vienotības" valde, informēja Kristovskis. Tas gan nenozīmējot, ka ar šīm partijām "Vienotība" nesadarbosies arī turpmāk un, iespējams, arī pēc vēlēšanām. Tomēr par startu "Vienotības" sarakstā nav izdevies panākt "konsensusu". Kā skaidroja "Vienotības" līderi, sākotnējais uzstādījums bijis, ka apvienības sarakstā startē vai nu abas šīs labējās partijas, vai neviena no tām. Tā kā neizdevās vienoties par "Visu Latvijai!" dalību, PS uzturējusi prasību, lai šī nostādne tiktu ievērota.

SCP līderis Štokenbergs norādīja, ka pret "Visu Latvijai!" uzņemšanu iebilda SCP, jo VL nav izstrādāta programma. Taču viņš atzina, ka starts vienā sarakstā ar Juri Dobeli (TB/LNNK) arī būtu neiespējams.

Kristovskis informēja, ka sarunās ar bijušās laikraksta "Diena" galvenās redaktores, Meierovica biedrības valdes priekšsēdētājas Sarmītes Ēlertes domubiedru grupu "Vienotība" joprojām uztur "atvērtu formātu". Tāpat vēl esot jādomā par formu, kā iekļaut pilsoniskās sabiedrības pārstāvjus partiju apvienības sarakstā.

JL vadītāja Āboltiņa sacīja, ka partija "Jaunais laiks" joprojām uztur viedokli, ka cilvēkiem, kas nāk politikā, ir jābūt partijās, tāpēc tiem iespējamiem kandidātiem, ko nosaukusi Ēlerte, būtu jāizvēlas kāda no "Vienotības" partijām. Tomēr valdē pieņemts lēmums, ka pašai Ēlertei vieta "Vienotības" Zemgales saraksta pirmajā numurā ir rezervēta kā bezpartejiskai kandidātei.

Taču "Vienotības" valdes locekle Ilze Viņķele (PS) norādīja, ka pastāv iespēja apvienības sarakstā iekļaut arī bezpartejiskus kandidātus vai citu partiju biedrus, taču tādā gadījumā lēmums jāpieņem par katru no tiem individuāli, vienojoties visām trim "Vienotības" partijām. "Vienotības" saraksts dalīsies trijās daļās un vairs nebūs iepriekš presē minētās "D kvotas" bezpartejiskajiem kandidātiem.

"Vienotības" līderi informēja, ka sarunas vēl turpinās ar Kristīgo demokrātu savienību un reģionālajām partijām. Uzrunāti arī atsevišķi Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) biedri, jo, kā uzsvēra Štokenbergs, "Vienotībā" būs pārstāvēta arī sociāldemokrātiskā ideja. Atbalstu kopīgam startam ar "Vienotību" paudusi Alsungas partija "Suitu zeme", kā arī "Tukuma pilsētai un novadam", bet Liepājas partija paziņos savu lēmumu pēc kongresa vasarā. Sarunas vēl turpinās ar Ādažu novada domes priekšsēdētāja Normunda Breidaka vadīto Reģionu partiju.

Jau vēstīts, ka "Vienotība" pēc dibināšanas sāka risināt sarunas par kopīgu startu Saeimas vēlēšanās ar partijām TB/LNNK un "Visu Latvijai!", kā arī laikraksta "Diena" bijušās galvenās redaktores un "Meierovica biedrības par progresīvām pārmaiņām" valdes priekšsēdētājas Ēlertes domubiedru grupu un divām reģionālajām partijām – Liepājas partiju un "Tukuma pilsētai un novadam".

"Tēvzemieši" un VL iepriekš pauda gatavību kopīgam startam ar "Vienotību". Tāpat par lēmumu kopīgi startēt ceturtdien paziņoja Tukuma partija.

"Vienotību" martā nodibināja trīs labējās partijas – premjera pārstāvētais "Jaunais laiks", "Pilsoniskā savienība" un "Sabiedrība citai politikai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!