Foto: LETA
"Vienotības" valde trešdien, 29.oktobrī, par Izglītības un zinātnes ministru oficiāli izvirzījusi "Iespējamās misijas" vadītāju Mārīti Seili, liecina portāla "Delfi" rīcībā esoša informācija.

Partijas valde Seiles kandidatūru atbalstījusi vienbalsīgi.

Seile ir studējusi Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātē un Tventes Universitātē Nīderlandē. Viņa ir strādājusi par matemātikas skolotāju, kā arī 1994. gadā saņēmusi Ata Kronvalda prēmiju, ko piešķir par ievērojamu ieguldījumu talantīgāko skolēnu apzināšanā un izglītošanā.

Nozares pārstāvju viedoklis par Seiles nominēšu atbildīgajam amatam nav viennozīmīgs, atbalstu Seiles kandidatūrai iepriekš izteikusi Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA).

Savukārt skeptisks savos spriedumos ir Latvijas Zinātnieku savienības Padomes priekšsēdētājs akadēmiķis Ivars Kalviņš, teikdams - ja amatā apstiprina cilvēku bez nopietnas pieredzes nozarē vai valsts pārvaldē, tā ir "vieglprātīga attieksme". Tāpat sarunā ar "Delfi" Kalviņš neprognozē Seilei zinātnieku atbalstu.

"Nevajadzētu pārvērtēt jauna cilvēka spējas veikt liela apjoma darbu, vadot ministriju, kur vajadzīgas ļoti daudz specifisku zināšanu," uzskata Kalviņš.

Optimistiskāk noskaņoti ir studenti. Kā sarunā ar "Delfi" norāda Latvijas studentu apvienības (LSA) sabiedrisko attiecību speciāliste Annija Spēka, LSA redz iespēju, ka Seile varētu piedāvāt svaigu skatījumu uz Latvijas augstākās izglītības telpu.

"Vienlaikus LSA cer, ka Seiles kundze spēs izvēlēties sev spēcīgu komandu, kas papildinātu viņas pieredzi ar zināšanām un izpratni par veiksmīgu augstākās izglītības modeli, kā arī saglabās Laimdotas Straujumas pirmās valdības uzsākto kursu attiecībā uz plānotajām pozitīvajām pārmaiņām augstākajā izglītībā un zinātnē," norāda Spēka.

Jau vēstīts, ka otrdien, 28.oktobrī, topošās koalīcijas partneri - "Vienotība", "Nacionālā apvienība" (NA) un Zaļo un zemnieku savienība(ZZS), vienojušies par jaunās valdības sastāvu un atbildības jomu sadali.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!