Turpinot valdības veidošanas sarunas, partija "Vienotība" piedāvājusi jaunu kompromisa variantu – uzticēt tai Veselības ministrijas (VM) un Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas (VARAM) vadību.

Partijas līdere Solvita Āboltiņa pirmdien pēc tikšanās ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvjiem žurnālistiem klāstīja, ka Ministru prezidenta amata kandidāts Māris Kučinskis (ZZS) "Vienotībai" nav piedāvājis jaunus kompromisa variantus, līdz ar to partija izteikusi savu piedāvājumu.

Proti, "Vienotības" ieskatā būtu saprātīgi tās pārziņā nodot sešas ministrijas, un sākotnēji partija vēlējās vadīt arī Tieslietu ministriju un Satiksmes ministriju. Tā kā šī iecere nav guvusi atbalstu, partija lūgusi tai uzticēt atbildību par VM.

Otrs kompromisa piedāvājums ir nodot "Vienotības" pārziņā VARAM, atsakoties no Ekonomikas ministrijas (EM).

Līdz ar to "Vienotība" jaunajā valdībā vēlētos vadīt Ārlietu ministriju, Iekšlietu ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Labklājības ministriju, VM un VARAM.

Tikmēr no Kučinska teiktā noprotams, ka viņš labprātāk vēlētos, lai veselības ministra amatu saglabā Guntis Belēvičs (ZZS). "Es neesmu gatavs atkal gaidīt gadu, lai sāktu jaunas reformas," viņš teica, piebilstot, ka ar ZZS ministriem, tostarp Belēviču, ir pārrunājis nākotnes vēlmes un prioritātes.

Belēvičs ieplānojis darbu gan pie e-veselības projekta, gan pie veselības apdrošināšanas. "Tas nozīmē, ka ir iestrādes. Mainoties politiskajam spēkam, gluži dabiski, ka būs cits skatījums. Paies vismaz pusgads, lai nāktu jauni piedāvājumi un mēs vienkārši pazaudēsim laiku," argumentus pret ministra maiņu minēja Kučinskis.

Vienlaikus Kučinskis uzsvēra, ka "Vienotība" tiek uztverta kā pilntiesīgs partneris valdības veidošanā, un jau šonedēļ notiks trīspusējas – "Vienotības", ZZS un Nacionālās apvienības – sarunas gan par VARAM darbiem, gan Saeimas darbu utt.

ZZS vērtējumā sarunās ar "Vienotību" panākts zināms progress, un aptuveni esot skaidrs, kuriem ministriem jāturpina darbs. "Es ceru, ka mēs vismaz esam beiguši sarunas par Satiksmes ministriju un, iespējams, arī Tieslietu ministriju," teica Kučinskis.

Pašlaik "Vienotība" sagaida ZZS vērtējumu par tās piedāvājumu. Ja tas tiek noraidīts, partija sagaida jaunu kompromisa piedāvājumu no Kučinska.

Plānots, ka trīspusējās partiju sarunas varētu notikt ceturtdien, 28, janvārī.

Jau vēstīts, ka partija "Vienotība" ar ZZS pirmdien turpināja diskutēt par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā, par ko līdz šim nav izdevies vienoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!