Foto: F64
Apvienība "Vienotība", kas paudusi atbalstu Valsts prezidenta Valda Zatlera iniciatīvai rosināt Saeimas atlaišanu, cer līdz referendumam izveidot vienotu partiju un neizslēdz iespēju tajā aicināt Zatleru, ja viņš netiks pārvēlēts uz otro pilnvaru termiņu un vēlēsies iesaistīties aktīvajā politikā.

Pēc "Vienotības" valdes sēdes svētdienas vakarā apvienības vadītāja un Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa atzina, ka svētdien parādījusies informācija – Zatlers apsverot iespēju iesaistīties aktīvajā politikā viņa nepārvēlēšanas gadījumā.

"Tā kā viņš ir ļoti atbalstījis "Vienotību" un Dombrovska pirmo valdību un "Vienotības" izveides procesu, un "Vienotība" līdz tam brīdim būs izveidota, tad mēs viņu aicināsim "Vienotībā"," sacīja Āboltiņa.

Viņa gan uzsvēra, ka šobrīd Zatlers vēl nav aicināts pievienoties "Vienotībai", jo prezidenta vēlēšanas vēl nav notikušas.

Savukārt "Vienotībā" ietilpstošās "Pilsoniskā savienības" līderis, ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis uzsvēra, ka "Vienotība" atbalstīja Zatleru gan kā prezidenta amata kandidātu, gan šos ārkārtas soļus, ko viņš spēris. Līdz ar to būtu tikai loģiski - ja Zatlers arī kā valsts prezidents vēlētos iesaistīties partiju politikā "viņš lūkotos mūsu virzienā", sacīja Kristovskis.

Pieļāvumu par Zatlera vēlmi iesaistīties politikā svētdien pauda Ventspils mērs Aivars Lembergs, bet pats Zatlers svētdien diskusijā LNT nav devis skaidru atbildi par iespēju iesaistīties politikā. Viņš vien norādīja, ka, rosinot Saeimas atlaišanu, pateica "a", ceturtdien gaidāmās prezidenta vēlēšanas ir "b", un tikai tad sekos pārējie burti.

Tikmēr Āboltiņa arī norādīja, ka visas "Vienotību" veidojošās partijas apstiprināja vienotās partijas veidošanu, un "viennozīmīgi ir skaidrs, ka "Vienotībai" "jākļūst divreiz stiprākai un divreiz pragmatiskākai, desmit reizes lielākai", lai varētu risināt šobrīd valstī aktuālos jautājumus un ietu uz vēlēšanām, sakot cilvēkiem, ka "Vienotības" principi nav pazaudēti.

Āboltiņa norādīja, ka pirmdien Vienotības" valdes sēdē iecerēts lemt par konkrētajām procedūrām un partijas ieveidošanas datumu. Kristovskis savukārt norādīja, ka ir arī taktikas jautājumi, kas jāpaspriež. Kristovskis arī uzskata, ka mehānismi, kas "Vienotības" spēku vairotu "jāizveido dabā". Kristovskis norādīja, ka "mēs zinām, kas ir mūsu vājums, un zinām, kur ir mūsu spēks", un pauda pārliecību, ka tuvāko mēnešu laikā intensīvajās sarunās "Vienotības" pretrunas tiks pārvarētas.

Kristovskis arī atzina, ka "Vienotībai" būs jāatrisina visi neskaidri jautājumi par apvienībā ietilpstošu partiju finansēšanu, piemēram, jāizrunā arī "Jaunā Laika" jauniešu pērn maksātās lielās biedru naudas, kas sasniedza pat dažu mēnešu algu apjomu, kuri korupcijas pētnieki radīja aizdomas par likumā neatļautu starpniecību partiju finansēšanā. Tāpat "Vienotības" valdes sēdē notika asas diskusijas par maija atklāto "Vienotības" jauno biroju "Hotel de Rome" telpās, kura atklāšanu PS boikotēja, j iebilda pret neskaidrībām tā izvēlē un finansēšanā.

"Es ticu, ka mums kā pragmatiskajiem politiķiem ir apņēmība šo mērķi sasniegt, un ceru, ka tas izdosies," par vienotās partijas izveidošanu līdz iespējamām ārkārtas vēlēšanām sacīja Kristovskis.

"Vienotībā" jau ilgstoši notiek iekšējā cīņa par to, cik ātri jāizveido vienotā partija, jo iepriekš Āboltiņa bija apziņojusi, ka tas jāizdara augustā, savukārt PS vēlējusies vispirms vienoties par programatiskiem un tehniskiem jautājumiem un vienas partijas veidošanu nesasteigt.

Jau ziņots, pēc Saeimas ceturtdienas lēmuma neļaut Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) veikt kratīšanu bieži vien par oligarhu dēvētā politiķa, Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, Valsts prezidents Valdis Zatlers nolēmis rosināt atlaist tikai pirms septiņiem mēnešiem ievēlēto 10.Saeimu.

"Vienotība" turpina atbalstīt Valsts prezidenta Valda Zatlera pārvēlēšanu uz otru termiņu un arī atbalsta viņa lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu.

Svētdien abi prezidenta amata kandidāti – pašreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers un piecu Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputātu izvirzītais frakcijas kolēģis, bijušais "Unibankas" vadītājs Andris Bērziņš paziņoja, ka negrasās atsaukt savas kandidatūras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!