Foto: LETA
"Vienotība" premjera amatam izvirzīs partijas līderi Solvitu Āboltiņu, žurnālistiem otrdienas vakarā pēc valdes un frakcijas kopsēdes pavēstīja partijas pārstāvis Kārlis Šadurskis.

Par Āboltiņu vēl būs nepieciešams "Vienotības" valdes un frakcijas balsojums. Šadurskis informēja, ka pieņemtais otrdien pieņemtais lēmums paredz premjera amata kandidātu virzīt ar Saeimas frakcijas un valdes kopēju saskaņotu lēmumu un premjera kandidāts būtu izvirzāms līdz 28.decembrim.

"Precizējot šo lēmuma punktu, tas notiks laikā no Ziemassvētkiem līdz 28.decembrim," piebilda politiķis.

Tāpat valdes lēmums paredz, ka balsojums par atbalstu Āboltiņas izvirzīšanai premjera amatam būs atklāts un vārdisks. "Vārdiskais balsojums nepieciešams, lai arī klāt neesošie frakcijas un valdes locekļi varētu nodot balsi par kandidātu," informēja deputāts.

"Atbilstoši statūtiem - atbalsts šim amata kandidātam ir saistošs ikvienam no partijas "Vienotība" saraksta ievēlētam Saeimas deputātam," viņš piebilda.

"Saeimas frakcijas un valdes kopsēdē tika izvirzīts viens kandidāts - Solvita Āboltiņa," teica Šadurskis.

Šadurskis informēja, ka astoņi valdes locekļi balsojuši par Āboltiņas izvirzīšanu, bet viens ir atturējies. "Frakcijas un valdes kopsēdē mēs neesam balsojuši, tikai izvirzījuši kandidātu," viņš piebilda.

Viņš skaidroja, ka "frakcijas un valdes kopsēdē mēs neesam balsojuši, tikai izvirzījuši kandidātu".

Politiķis arī atklāja, ka valdes un frakcijas kopsēdē notikušas diskusijas par iespējamiem koalīcijas modeļiem, bet taktisku apsvērumu dēļ šobrīd netiks definētas koalīcijas aprises. "Taktisku apsvērumu dēļ, es to jums neatstāstīšu. [Valdes sēdē] notika kandidātu izvirzīšana. Bez Solvitas Āboltiņas neviens kandidāts vairs netika izvirzīts," viņš teica.

Taujāts, vai pieļauj, ka partijā varētu notikt šķelšanās pēc balsojuma par Āboltiņu, Šadurskis atbildēja, ka "jebkurā organizācijā visi nekad nav apmierināti ar visiem lēmumiem".
"Šobrīd nav zināms, cik "Vienotībai" ir balsis Saeimā. Mēs atbildi uz šo jautājumu zināsim, kad mums būs pilns frakcijas un valdes locekļu saraksts, kur katrā rindiņā būs ieraksts atbilstoši šī frakcijas, vai valdes locekļa balsojumam," viņš teica.

Uz jautājumu par to, kas notiks ar tiem, kuri neatbalstīs Āboltiņas kandidatūru, Šadurskis norādīja: "Domāju, ka nākotne frakcijā ir katra cilvēka pilnīgi brīva izšķiršanās. Bija iespēja izvirzīt citas kandidatūras, bet tas nenotika. Līdz ar to ir viena kandidatūra un balsojums par viņu. Ja Valsts prezidents nominēs mūsu kandidātu, tādā gadījumā balsojums, atbalstot jauno valdību, protams, ir loģisks un saprotams, vismaz no "Vienotības" ievēlētajiem deputātiem - par. Ja kāds no savas partijas neatbalsta savas partijas kandidātu, kuru būtu nominējis prezidents, tas, manuprāt, ir medicīnisks gadījums".

Taujāts, kādēļ "Vienotība" jau otrdien nav balsojusi par kandidātu, Šadurskis ar humoru atbildēja, ka "gribējuši sagādāt intrigu".

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis, noslēdzot pirmās sarunas ar partijām par jaunās valdības veidošanu, sacīja, ka šobrīd starp Saeimā esošajiem politiskajiem spēkiem nav atbalsta kādam noteiktam koalīcijas modelim vai premjera amata kandidātam. Viņš izteica aicinājumu Saeimā pārstāvētajām partijām ne vēlāk kā līdz šā gada beigām "nākt ar savu redzējumu valstij būtisku jautājumu risināšanā, piedāvāt Ministru prezidenta kandidātus un iespējamos koalīcijas modeļus".

Esošās koalīcijas partneris Nacionālā apvienība (NA) vairākkārt kategoriski paziņojusi, ka nepiedalīsies koalīcijā, kuras premjera amata kandidāts būtu "Vienotības" līdere Āboltiņa. Savukārt ZZS pavēstīja, ka nestrādās koalīcijā, kurā nebūs NA. ZZS savu premjera amata kandidātu plāno paziņot 28.decembrī. Neoficiāli tiek minēts, ka ZZS premjera amatam varētu virzīt deputātu Māri Kučinski.

Jau vēstīts, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") pēc tikšanās ar Valsts prezidentu paziņojusi par demisiju, līdz ar to ir nepieciešams veidot jaunu Ministru kabinetu.

Līdzšinējā premjerministre Laimdota Straujuma (V) iekšlietu ministru Rohardu Kozlovski (V) minējusi kā vienu no kandidātiem nākamā Ministru prezidenta amatam. Taču Kozlovskis trešdien intervijā Latvijas Radio atklāja, ka kandidēt uz valdības vadītāja amatu negrasās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!