Foto: LETA
Partijas "Vienotība" dome piektdien pieņēmusi rezolūciju, kurā rosina noteikt, ka pašvaldības deputāts pēc deputāta mandāta iegūšanas nedrīkst ieņemt amatus pašvaldības domes administrācijā, tai skaitā pagasta vai pilsētas pārvaldē, bet lielo pilsētu domnieki nedrīkst strādāt pašvaldību uzņēmumu un ostu valdēs.

Attiecīgus grozījumus "Likumā par pašvaldībām" sagatavot un iesniegt parlamentā paredzējusi partijas Saeimas frakcija, lai šo ierobežojumu varētu attiecināt jau uz 2013.gada jūnijā ievēlamajām pašvaldību domēm, portālu "Delfi" informēja "Vienotības" pārstāve Laila Timrota.

"Vienotība" arī piedāvā noteikt, ka 2013.gada jūnijā ievēlamo deviņu republikas pilsētu - Rīgas, Daugavpils, Liepājas, Jelgavas, Rēzeknes, Valmieras, Ventspils, Jēkabpils un Jūrmalas - domes deputāti pēc mandāta iegūšanas nedrīkst ieņemt amatus domes administrācijā, vadīt pašvaldības iestādes, būt pašvaldības kapitālsabiedrību un ostu valdēs un ostu pārvaldēs.

Tāpat "Vienotības" domes pārstāvji vienojušies par nepieciešamību liegt pašvaldības domes priekšsēdētājam ieņemt arī izpilddirektora amatu tajās pašvaldībās, kuru iedzīvotāju skaits ir mazāks par 5000.

Iniciatīvas autori norādījuši, ka šie ir uz novadu attīstību vērsti, pragmatiski, izsvērti un reālistiski priekšlikumi. Līdz ar šīm pašvaldību pārvaldības reformām lēmumu pieņemšanā varēs iesaistīties ievērojami vairāk novada cilvēku, tāpat būs nodrošināta lēmumu caurskatāmība, nodalot lēmumu pieņemšanas un izpildes procesus. Tāpat lēmējvaras un izpildvaras nošķiršana paaugstinās pašvaldību deputātu kompetenci un neatkarību, ir pārliecināti "Vienotības" domnieki.

Vienlaikus partija norāda, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā gatavotie grozījumi likumā, kas paredz pašvaldību deputātu skaita samazināšanu, pieteikti pārāk neilgi pirms pašvaldību vēlēšanām, lai atbilstu labai vēlēšanu likumu sagatavošanas praksei.

Iepriekš arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sagatavojusi likuma grozījumus, paredzot, ka no 2013.gada 1.jūlija pašvaldībā ar iedzīvotāju skaitu virs 20 tūkstošiem un republikas pilsētas pašvaldībās domes deputāts vienlaikus nedrīkstēs būt darba attiecībās ar pašvaldību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!