Foto: F64
Partiju apvienību "Vienotība" veidojošās partijas "Pilsoniskā savienība" (PS), Jaunais laiks (JL) un "Sabiedrība citai politikai" (SCP) skatīšanai Saeimā plāno iesniegt grozījumus likumā, kas paredzētu stingrāku priekšvēlēšanu izdevumu kontroli.

Partiju apvienība informē, ka grozījumu mērķis būs samazināt naudas ietekmi uz vēlēšanām, nodrošināt līdzvērtīgāku konkurenci starp varas un citām partijām, pārtraukt vēlētāju apdullināšanu ar masīvām un dārgām kampaņām.

Grozījumi likumā radīšot iespēju samazināt priekšvēlēšanu kampaņas izdevumus, tēriņu ierobežojumos iekļaujot visus ar priekšvēlēšanu kampaņu saistītos izdevumus - arī reklāmu izgatavošanu, telpu īri, kampaņā iesaistīto darbinieku atalgojumu u.c. Pašlaik spēkā esošā likuma redakcija priekšvēlēšanu tēriņu ierobežojumus attiecina tikai uz reklāmu izvietošanu, pasta izdevumiem un labdarības pasākumu finansējumu, tādējādi būtiski samazinot ierobežojumu jēgu un vēlēšanu izdevumus griestus padarot par praktiski nesasniedzamiem.


Partijas arī uzskata, ka būtu jāatjauno diskusija par priekšvēlēšanu reklāmu ierobežojumiem elektroniskajos saziņas līdzekļos. Reklāmu aizliegums vai ierobežojums televīzijā un radio ir plaši izplatīta prakse attīstītās demokrātijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!