Foto: F64

Demisionējušā Ministru prezidenta Valda Dombrovska pārstāvētā ”Vienotība” savu Ministru prezidenta amata kandidātu nosauks līdz Valsts prezidenta Andra Bērziņa noteiktajam termiņam, tas ir, nākamā gada 7. janvārim.

To pēc valdību veidojošo politisko spēku koalīcijas sanāksmes žurnālistiem pirmdien teica demisionējušais premjers Dombrovskis, norādot, ka "Vienotības" izraudzītais kandidāts varētu būt vai partijas biedrs vai arī kāds pie partijām nepiederošs pretendents uz valdības vadītāja amatu.

Neraugoties uz to, ka prezidents ir noraidījis visus "Vienotības" līdz šim piedāvātos kandidātus uz valdības vadītāja amatu, Dombrovskis domā, ka Bērziņam tomēr nav iebildumu pret to, ka valdības vadīšana atkal varētu tikt uzticēta "Vienotībai". To apliecinot fakts, ka Bērziņš pats piedāvājis premjera amata kandidātu "Vienotības" biedram, proti, Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai.

Dombrovskis cer, ka "Vienotībai" izdosies atrast Ministru prezidenta amata kandidātu, kas spēs gūt Saeimas vairākuma un Valsts prezidenta atbalstu.

Tikmēr "Vienotības" koalīcijas partneri no Reformu partijas (RP) cer, ka jauno premjeru varētu izdoties atrast vēl šogad, žurnālistiem sacīja RP priekšsēdētājs Edmunds Demiters, kurš neslēpj, ka arī RP ir meklējusi premjera amata kandidātu savās rindās. To, kuri RP biedri ir uzrunāti, Demiters neatklāj, aizbildinoties ar to, ka neviens no uzrunātajiem potenciālajiem premjera amata kandidātiem vēl nav devis savu jāvārdu kandidēšanai uz valdības vadītāja posteni.

"Līdz gada beigām kandidāts būs atrasts," optimistiski norāda Demiters.

Nacionālā Apvienība (NA) pagaidām nepretendē uz tiesībām Dombrovska pēcteci izraudzīties no savu biedru vidus. "Mēs esam apsprieduši situāciju, bet kandidātu nemeklējam," sacīja NA Saeimas frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis.

NA, atšķirībā no RP, kas pagaidām neatbalsta iespēju valdības vadītāja amatā atbalstīt bezpartejisku kandidātu, neuzstāj, ka nākamajam premjerministram noteikti jānāk no politisko partiju biedru vidus.

"Delfi" jau vēstīja, ka demisionējušā premjera Dombrovska pārstāvētā "Vienotība" sākotnēji premjera amatam nominēja trīs kandidātus - aizsardzības ministru Arti Pabriku, eiroparlamenta deputātu Krišjāni Kariņu un Dombrovska padomnieku Intu Dālderi, taču pēc tam, kad Bērziņš šos kandidātus noraidīja, "Vienotības" pieteikto potenciālo premjeru loks saruka līdz vienam kandidātam - Pabrikam. Pagājušajā trešdienā Bērziņš paziņoja, ka nolēmis neaicināt Pabriku veidot jauno Ministru kabinetu.

Tad arī Bērziņš pavēstīja, ka gadījumā, ja politiskās partijas līdz nākamā gada 7. janvārim nebūs spējušas vienoties par jauna Ministru prezidenta izvirzīšanu, prezidents izvirzīs paša izraudzītu kandidātu uz premjera amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!