Foto: LETA
Nedz premjera Valda Dombrovska pārstāvētajai ”Vienotībai”, nedz koalīcijā esošajai Reformu partijai nav problēmu balsot par 2014. gada valsts budžetu un tās uzskata, ka Nacionālās apvienības (NA) prasība vienlaikus vienoties arī par ierobežojumiem termiņuzturēšanās atļauju iegūšanai pret investīcijām nekustamajos īpašumos, ir tikai NA uzstādījums.

To pēc pirmdien, 7. oktobrī, notikušajām politiskajām konsultācijām žurnālistiem sacīja Dombrovskis un RP priekšsēdētājs Edmunds Demiters.

Abi politiskie spēki tiekoties esot apsprieduši Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvāto termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas ierobežošanas modeli, kas paredz 2014. gadam noteikt kvotu - 1000 darījumi viena gada laikā, vienlaikus paceļot atļauju iegūšanai noteikto investīciju slieksni līdz 142 000 eiro. Patlaban šāds investīciju slieksnis noteikts tikai attiecībā uz nekustamo īpašumu iegādi Rīgā, Pierīgā un lielajās pilsētās, bet citviet termiņuzturēšanās atļauju kārotājiem pietiek ar 50 000 latu lielām investīcijām.

EM piedāvājums, kuru atbalsta gan "Vienotība", gan RP, paredz arī to, ka termiņuzturēšanās atļauju ieguvējiem būtu jāveic 25 000 eiro maksājums īpašā fondā, no kura varētu tikt finansēta, piemēram, reemigrācijas plāna īstenošana un pirmā mājokļa iegādes atbalsta programma.

Maksājumi fondā būtu jāveic ne tikai tiem trešo valstu pilsoņiem, kas, lai iegūtu termiņuzturēšanās atļaujas, iegādājas nekustamos īpašumos. Šī prasība attiektos arī uz tiem investoriem, kas veic ieguldījumus banku subordinētajā kapitālā.

Dombrovskis un Demiters visai atturīgi izteicās par iespējām samazināt minēto nekustamo īpašumu darījumu kvotu.

Demiters uzsvēra, ka ap 1000 darījumiem notikuši arī 2012. gadā, bet šogad, kad sākusies ažiotāža ap iespējamām izmaiņām, darījumu skaits pieaudzis ģeometriskā progresijā. Viņaprāt, 1000 darījumi ir optimāls slieksnis, jo Iekšlietu un Ekonomikas ministriju ieskatā, tas nerada risku nedz attiecībā uz iespējamiem drošības apdraudējumiem, nedz arī veicina pārmērīgu cenu pieaugumu nekustamo īpašumu tirgū.

"Mēs uzskatām, ka dēļ 200 vai 250 darījumiem nav vērts izgāzt budžetu un mainīt šo valdības koalīciju," sacīja Demiters.

"Delfi" jau ziņoja, ka pagājušajā nedēļā NA nepiedalījās balsojumā par 2014. gada valsts budžeta nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijās, šo koalīcijas līguma pārkāpumu pamatojot ar to, ka nav panākta vienošanās par termiņuzturēšanās atļauju ierobežošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!