Foto: Reuters/Scanpix
"Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) atbalsta 250 bēgļu brīvprātīgu uzņemšanu, savukārt Nacionālā apvienība (NA) ir pret šadu lēmumu, žurnālistiem pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības padomes ārkārtas sēdes sacīja valdības vadītāja Laimdota Straujuma ("Vienotība").

Šobrīd notiek Ministru kabineta (MK) ārkārtas sēde, kurā jāpieņem galīgais lēmums par bēgļu uzņemšanu. Sagaidāms, ka ar balsu pārsvaru tiks pieņemts lēmums par bēgļu uzņemšanu.

"Divas koalīcijas partijas piekrita, ka mēs brīvprātīgā ceļā uzņemam noteiktu skaitļu bēgļu, protams, ar zināmiem nosacījumiem. NA ir pret. Valdībā notiks izvērtējums un ministri balsos," teica Straujuma.

ZZS valdes loceklis Edgars Tavars žurnālistiem norādīja, ka "partija atbalsta premjeres pozīciju".

"ZZS darba grupā tika iepazīstināta ar situāciju. Mums nav citas pozīcijas, kā atbalstīt premjerministri," norādīja Tavars.

Kozlovskis iepriekš norādīja, ka vienīgais atlases kritērijs patvēruma meklētājiem būs tas, vai viņi kvalificējas bēgļa statusam.

Viņš paskaidroja, ka bēgļa statusa iegūšanai ir "pietiekami nopietni priekšnoteikumi - persona ir vajāta etnisku, politisku vai reliģisku apsvērumu dēļ, un kurām faktiski draud briesmas dzīvībai".

Iekšlietu ministrs piebilda, ka bēgļus varētu izvietot patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Muceniekos. "Ņemot vērā bēgļu skaitu, attiecīgi tiks piešķirts finansējums no Eiropas Komisijas, kas arī palīdzēs stiprināt kapacitāti," viņš teica.

Uz jautājumu, vai neradīsies nepieciešamība paplašināt patvēruma meklētāju centru Muceniekos, Kozlovskis atbildēja noliedzoši, bet pieļāva, ka varētu rasties nepieciešamība veidot jaunu centru bēgļu izmitināšanai.

"Mēs šajā centrā [Muceniekos] arī uzņemam bēgļus ikdienā. Ja radīsies nepieciešamība, tad būs jāmeklē risinājumi veidot jaunu šāda veida centru, kura darbības nodrošināšanai varētu īrēt telpas, bet mēs neplānojam nekādus grandiozus būvniecības projektus. Tas vairāk būtu esošās infrastruktūras ietvaros, to pielāgojot patvēruma meklētāju vajadzībām," teica ministrs.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Eiropas Komisijas plānu, Latvijai nāktos uzņemt vairāk nekā 700 bēgļu. Savukārt valdības pieņemtā un Saeimas Eiropas lietu komisijas apstiprinātā Latvijas pozīcija Eiropadomei liecina, ka valsts neatbalsta tā dēvētās bēgļu kvotas ieviešanu ES. Latvijas uzskata, ka var runāt par brīvprātīgu dalību koordinētā ES sistēmā patvēruma meklētāju pārvietošanai uz dalībvalstīm, ES solidaritātes vārdā, uzņemot nelielu skaitu patvēruma meklētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!