Foto: LETA

"Vienotība" šobrīd vāc balsis Saeimas frakcijā, lai būtu visu partijas deputātu atbalsts "Vienotības" līderes Solvitas Āboltiņas virzīšanai premjera amatam; politiķi prognozē, ka jaunā valdība varētu būt ne ātrāk kā janvāra beigās, liecina partiju pārstāvošu politiķu paustais.

"Vienotība" šobrīd frakcijas ietvaros cenšas panākt pilnīgu atbalstu Āboltiņas kandidatūrai premjerministra amatam. Kā izteicās partiju pārstāvošs deputāts, Āboltiņai nepieciešamas visas 23 "Vienotības" frakcijas balsis, lai demonstrētu, ka frakcija strādā kā vienota komanda.

Šis balsojums parādīšot, cik patiesībā liela ir "Vienotības" Saeimas frakcija. "Ja frakcijas deputāti neatbalstīs savu premjerministra kandidātu, tad kas tā vispār par frakciju," viņš teica.

Vienlaikus neoficiāli tiek minēts, ka Āboltiņa būs vienīgā "Vienotības" premjerministra amata kandidāte. "Vienotību" pārstāvošs politiķis norādīja, ka šobrīd Āboltiņai ir pašas partijas atbalsts, bet vajag vēl nedalītu frakcijas atbalstu.

Savukārt partijas ģenerālsekretārs Artis Kampars sacīja, ka pašlaik vēl nav noteikts konkrēts oficiālo sarunu laiks ar pārējām esošās koalīcijas partijām, kā arī citiem Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem, tomēr tās varētu notikt nākamnedēļ. Viņš atzīmēja, ka šobrīd "Vienotības" iekšienē notiek diskusijas par savu premjera amatu kandidātu, kā arī Zaļo un zemnieku savienības paziņojusi, ka izvirzīs savu pretendentu uz šo krēslu.

"Vienotības" pārstāvis apstiprināja, ka gaidāms vēl viens sarunu raunds pie Valsts prezidenta, lai "iesvētītu" iespējamo jauno koalīciju un nākamo Ministru prezidenta kandidātu, tomēr šobrīd vēl nav zināms, kad tas varētu tikt. Kampars norādīja, ka prezidents ir devis pietiekami daudz laika partijām, lai tās varētu izstrādāt savu redzējumu par nākamo valdību.

Partijas ģenerālsekretārs piekrita, ka līdz nākamajam gadam jauna valdība vēl netiks izveidota. "Spekulējot varu teikt, ka nākamā valdība nebūs ātrāk par janvāra beigām," viņš sacīja.

Savukārt Āboltiņa pavēstīja, ka "Vienotība" virzīs savu kandidātu apstiprināšanai tikai tādā gadījumā, ja šim kandidātam būs visu 23 frakcijas deputātu atbalsts.

"Pēc trešdien notikušās frakcijas sēdes ir skaidrs, ka šāda vienota atbalsta vienam kandidātam nav. Darbs frakcijā notiks arī nākamajā trešdienā, taču, ja arī tad nebūs atbalsta vienam kandidātam, "Vienotību" vairs nevarēs uzskatīt par lielāko koalīcijas frakciju un savs kandidāts būs jāvirza Zaļo un zemnieku savienībai," viņa sacīja.

Āboltiņa atzina, ka vienīgais "Vienotības" kandidāts ir viņa pati. Politiķe arī uzsvēra, ka viņa savam atbalstam balsis nevācot.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis šobrīd vēl nav paredzējis konkrētu laiku, kad ar politiskajām partijām rīkot nākamās sarunas par jaunas valdības veidošanu, aģentūrai BNS sacīja prezidenta padomnieks Gusts Kikusts.

Kikusts atgādināja, ka prezidents aicinājis Saeimā pārstāvētās politiskās partijas ne vēlāk kā līdz šā gada beigām nākt klajā ar savu redzējumu valstij būtisku jautājumu risināšanā, piedāvāt Ministru prezidenta kandidātus un iespējamos koalīcijas modeļus. Prezidents piektdien žurnālistiem pauda, ka šobrīd starp Saeimā esošajiem politiskajiem spēkiem nav atbalsta kādam noteiktam koalīcijas modelim vai premjera amata kandidātam.

Āboltiņa ceturtdien pēc tikšanās ar prezidentu sacīja, ka premjera kandidātam ir jābūt pilnīgam savas frakcijas atbalstam. Tieši tāpēc arī "Vienotība" nesteidzās [ar premjera kandidāta nominēšanu]. Nevienam nav noslēpums, ka es esmu pretrunīgi vērtēta savā frakcijā. Mani frakcijas pārstāvji ir publiski mani kritizējuši un dažādi izteikušies," žurnālistiem sacīja Āboltiņa.

Lai "Vienotība" izvirzītu premjera kandidātu, to sākumā jānominē partijas valdei, pēc tam kandidāts jāapstiprina frakcijai, bet galīgais lēmums jāpieņem "Vienotības" domei.

Jau vēstīts, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") pirmdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu paziņoja par demisiju, līdz ar to ir nepieciešams veidot jaunu Ministru kabinetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!