Foto: LETA

Vairāku nevalstisko organizāciju izteiktais labklājības ministres Ilzes Viņķeles (V) demisijas pieprasījums nav pamatots, uzskata "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Dzintara Zaķa vietnieki Lolita Čigāne un Edvards Smiltēns.

Čigāne uzsvēra, ka viņa neredz nekādu pamatu labklājības ministrei atkāpties no amata. Viņa "katrā ziņā aicina Viņķeli noteikti nesekot šim aicinājumam". Demisijas prasītāji esot organizācijas, kuras pārstāv Latvijas sabiedrībā nepopulāras idejas un ar šādu soli vēlas sev pievērst uzmanību, skaidroja frakcijas vadītāja vietniece. Tās esot organizācijas, kuras sabiedrībā nebauda augstu vērtējumu un augstu cieņu.

Latvija starptautiskajos dzimumu līdztiesības pētījumos ieņem labas vietas un šajā jomā ir pārspējusi arī Igauniju. Nepieciešams turpināt darbu pie tā, lai mūsu jaunā paaudze būtu "elastīga, radoša, atvērta pasaulei un ar spēju pielāgoties", akcentēja politiķe. Viņa norādīja, ka jāīsteno tāda politika, kura neapdraud cilvēkus, bet padara viņus radošākus.

Vaicāta par uztraukumu saistībā ar strīdus izsaukušajās grāmatās lietoto vārdu maiņu, Čigāne norādīja, ka cilvēkiem ar "vecmodīgiem un stereotipiskiem uzskatiem pat "Stop" zīmē spēs saskatīt" kaut ko nepieņemu. Ja Labklājības ministrija ir pieņēmusi lēmumu izmantot attiecīgos metodiskos materiālus un grāmatas, tad neesot pamata apšaubīt šo izvēli.

Deputāte gan arī piebilda, ka tas, ka šīs organizācijas ir uzdevušas jautājumus, ir derīgi. Komentējot nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pausto pozīciju, Čigāne atzina, ka arī diskusijas vienmēr esot derīgas. Tomēr tradicionālajai dzimumu lomu izpratnei sabiedrībā - ka vīrietis medī zvērus, bet sieviete sēž virtuvē, - vairs neesot vietas. To pierādot gan vīrieši, kuri ir aktīvi savā ģimenē, gan sievietes dažādu korporāciju vadībā.

Savukārt Smiltēns slavēja Viņķeli kā vienu no "spožākajiem ministriem", jo viņa salīdzinoši īsā laikā ir parādījusi sevi ar ļoti enerģisku rīcību vairākos jautājumos. Viņš pats neesot lasījis strīdīgās grāmatas, taču pēc kolēģu atstāstījuma pieļauj, ka to saturā nav nekas tāds, kas raisītu pašlaik vērojamās pretrunas. Vienīgi nosaukums varētu nebūt veiksmīgi izvēlēts, piebilda deputāts.

Kā ziņots, šodien grāmatas "Diena, kad Kārlis bija Karlīna" un "Diena, kad Rūta bija Rihards" izdošanu pavadīja skaļa plēšanās, jo vairākas organizācijas paziņoja, ka tā grauj bērnu dzimumu identitāti. Organizācijas pat pieprasīja Viņķeles atkāpšanos no amata.

Gan grāmatas bērniem, gan metodiskais materiāls pedagogiem adaptēts Latvijas situācijai no dāņu valodas. Grāmatu oriģināls tapis Dānijas līdztiesības ministres uzdevumā, savukārt grāmatas Latvijā adaptējusi un izdevusi darba grupa LM un Ziemeļvalstu Ministru padomes (ZMP) kopīgā projektā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!