Foto: F64

"Vienotība" trešdien, 4. novembrī, plāno lemt par Zaķa izslēgšanu no Saeimas frakcijas, un, visticamāk, ierosinājums par viņa izslēgšanu varētu tikt atbalstīts.

Arī "Vienotības" deputāts Kārlis Šadurskis otrdien LTV raidījumā "Rīta panorāma" prognozēja, ka Zaķi trešdien izslēgs no frakcijas, vai arī viņš izstāsies pats.

Tāpat varētu tikt aktualizēts jautājums par deputāta Veiko Spolīša darbību frakcijā, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz savā rīcībā esošu neoficiālu informāciju. Spolītis pirms deputāta mandāta apstiprināšanas tika pieķerts dzērumā pie stūres, bet administratīvo arestu izcieta, jau būdams deputāts.

Spolītis izstājās no "Vienotības", tomēr nenolika deputāta mandātu un turpina darboties arī partijas Saeimas frakcijā.

Šadurskis, runājot par partijas sliktajiem reitingiem, skaidroja, ka tos nosakot fakts, ka "Vienotībai" kā premjera partijai "ir nepateicīgā loma sabalansēt politisko spēku vēlmes, lai noturētu valdības stabilitāti". "Vienotības" līderi lēš, ka vēlētāji no partijas gaida lielāku aktivitāti, ko tiem tiekot plānots sniegt. Savukārt iekšējie ķīviņi partijā esot gājuši mazumā.

Ja no "Vienotības" frakcijas tiks izslēgti divi deputāti, tad tā vairs nebūs lielākā koalīcijas Saeimas frakcija un parlamentāriešu skaits tajā būs tāds pats kā Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijā. Pašlaik "Vienotības" frakcijā ir 23 parlamentārieši, ZZS frakcijā - 21 politiķis.

Kā ziņots, Zaķis pagājušajā nedēļā, nesagaidot valdes lēmumu par viņa izslēgšanu, paziņojis par izstāšanos no "Vienotības". Savukārt deputāts Andrejs Judins (V) jau ierosinājis lemt par Zaķa turpmāku darbību frakcijā. Ņemot vērā Zaķa pamatojumu par izstāšanos no partijas, rodas jautājums - ja viņam nav komfortabli partijā, vai tad ir komfortabli frakcijā, - pauda Judins.

Jau vēstīts, ka 6. oktobrī Rēzeknes tiesa apsūdzēto Jevgeņiju Brovčenko atzina par vainīgu balsu pirkšanā 12. Saeimas vēlēšanās un piesprieda viņam 100 stundas piespiedu darba. Brovčenko tiesā atzina, ka 12. Saeimas vēlēšanās ir pircis balsis par labu Zaķim.

Šī ir otrā krimināllieta par balsu pirkšanu Zaķa labā. Citā kriminālprocesā Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors pret divām personām ir cēlis apsūdzību pēc Krimināllikuma 90. panta otrās daļas par apzinātu vēlētāju kavēšanu brīvi realizēt tiesības vēlēt 12. Saeimas deputātus, lietojot uzpirkšanu, un kriminālvajāšana tiek turpināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!