Foto: F64
Ja ceturtdien Valsts prezidenta vēlēšanās netiks pārvēlēts tagadējais prezidents Valdis Zatlers, "Vienotības" frakcijas deputāts Klāvs Olšteins apsolīja nolikt savu mandātu "un sekot prezidentam".

Par to Olšteins paziņoja debatēs pirms prezidenta vēlēšanām. Viņš aicināja vēlēšanās atbalstīt Zatleru un pauda atbalstu viņa rīcībai, rosinot Saeimas atlaišanu. Iespējamo mandāta nolikšanu viņš motivēja ar vēlmi "radīt tautā Atmodu" un aicināt politikā gados jaunus cilvēkus.

Olšteins atzina, ka sākotnēji bijis "nikns" par prezidenta lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu, jo sapratis, ka tas viņam liegs četrus gadus strādāt parlamentā un sasniegt izvirzītos mērķus. Tomēr vēlāk viņš prezidenta rīcību izvērtējis un atzinis par pareizu.

Vēlāk, Latvijas Televīzijas tiešraidē skaidrojot savu lēmumu, emocijas ņēma virsroku, un Olšteins pameta viņu iztaujājušos žurnālistus, aizklājis seju, ar asarām acīs.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien balsos par nākamo Valsts prezidentu. Uz šo amatu pretendē Zatlers un piecu Zaļo un Zemnieku savienības deputātu izvirzītais deputāts Andris Bērziņš.

Līdz šim nevienam prezidenta amata kandidātam nav apsolīts Saeimā pārstāvēto politisko spēku vairākuma atbalsts. "Vienotība" solīja atbalstīt Zatleru, tāpat par pašreizējo prezidentu sola balsot "VL-TB/LNNK". Tas dotu Zatleram 40 balsi, bet ievēlēšanai nepieciešama 51 balss.

Tautas partija, kuras Saeimas deputāti kopā ar pārējo apvienības "Par labu Latviju" (PLL) frakciju vēl pirms neilga laika izvirzīja Valsts prezidentu Valdi Zatleru uz otro termiņu, pēc viņa lēmuma rosināt Saeimas atlaišanu, vienbalsīgi nolēmusi neatbalstīt Zatlera kandidatūru. PLL būs brīvais balsojums.

Arī ZZS jau paziņoja, ka frakcijai būs brīvais balsojums, tāpat par vienotu rīcību neizšķīrās arī opozīcijā esošais "Saskaņas Centrs", turklāt SC deputāti savu balsojumu sabiedrībai neatklās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!