Foto: LETA

Arī "Vienotības" Ētikas komisija devusi savu vērtējumu Dzintara Zaķa auto darījumam pēc tam, kad ceturtdien viņam tika nolasīts brīdinājums jau no Saeimas tribīnes, kas tiks publicēts arī "Latvijas Vēstnesī".

Partijas Ētikas komisija uzskata, ka ikvienam ir iespējams morāli kļūdīties un secinājusi, ka ir pieļaujama Zaķa palikšana Saeimas deputāta amatā, jo viņš atzinis savu kļūdu un apņēmies to labot.

Tomēr Ētikas komisija nolēma izteikt nosodījumu un publisku brīdinājumu Zaķim, lūgt valdi un no partijas ievēlētos tautas priekšstāvjus Saeimā veikt nepieciešamās organizatoriskās un likumdošanas darbības, lai novērstu līdzīgu gadījumu atkārtošanos, kā arī komisija atkārtoti lūdz sabiedrības piedošanu notikušajā lietā un aicina sekot piemēram – novērst nodarīto kaitējumu publiskajam labumam.

Komisija lemjot ņēmusi vērā, ka šis ir pirmais gadījums, kad publiskajā telpā izpaudusies konkrētā politiķa nepieņemama saimnieciska rīcība. Pēc "Vienotības" Ētikas komisijas uzskata, ikvienam ir iespējams morāli kļūdīties, un politiskās kultūras iezīme ir ne vien pieprasīt atbildību, bet arī spēt piedot par pirmoreiz veiktu kļūdainu nodarījumu.

Ētikas komisija pauž novērtējumu tam, ka Dzintars Zaķis, lai arī ar novēlošanos, tomēr ir publiski atzinis savu kļūdu un apņēmies to labot ar atvainošanos gan vārdos, gan arī veicot attiecīgu finansiālu un mantisku rīcību – arī darbos.

"Skaidra rīcība, novēršot pieļauto ētikas normu pārkāpumu, komisijas ieskatā ir pierādījums tam, ka politiķis ir apliecinājis vēlēšanos labot rīcību, kas sākotnēji ir mazinājusi sabiedrības uzticību valsts amatpersonām. Komisija uzskata, ka šādā situācijā ir pieļaujama palikšana Saeimas deputāta amatā, vienlaikus uzsverot, ka augstu amatpersonu uzdevums ir ne vien godprātīgi pildīt tiešos pienākumus, bet arī ar savu rīcību būt par morālas uzvedības piemēru mūsu sabiedrībai. Komisija pauž vispārēju brīdinājumu, ka turpmākās ētiski nepieņemamu saimniecisku darījumu reizēs, ja tādi atkārtotos, ieteikumi būs nepārprotami stingrāki," par Ētikas komisijā lemto informē partijas pārstāvji.

Portāls "pietiek.com" vēsta, ka atbilstoši tā rīcībā esošajiem dokumentiem pagājušā gada beigās, iegādājoties automašīnu "Volvo XC60", Zaķis, iespējams, izvairījies no pievienotās vērtības nodokļa gandrīz 9 tūkstošu eiro apmērā samaksas.

Portāls "pietiek.com", atsaucoties uz tā rīcībā esošu informāciju, ziņoja, ka auto apmēram 40 000 eiro vērtībā (bez pievienotās vērtības nodokļa) iegādājies Zaķim piederošais uzņēmums "Datoru centrs", taču, tā kā uzņēmumam šādas naudas nav bijis, Zaķis savam uzņēmumam 2011.gadā aizdevis 34 571 latu. Turklāt, lai izvairītos no nepieciešamības vispār maksāt PVN, deputāta kāroto automašīnu "Mūsa Motors Rīga" par 40 100 eiro pārdeva kādai Lietuvas firmai, bet tā tālāk – deputāta firmai.

Pēc automašīnas iegādes, kā rāda dokumenti, Zaķis ar savu firmu noslēdzis vienošanos, ar kuru tā viņam nodod šo auto lietošanā uz Saeimas deputāta pilnvaru laiku. Savukārt šogad 3.aprīlī Zaķa firma "Datoru centrs" jauno "Volvo" viņam pašam ieķīlājusi par 27 971 latu.

Zaķis paziņojis, ka plāno situāciju labot, atpērkot auto no sava uzņēmuma un samaksājot PVN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!