Foto: LETA

Ar kategorisku “Nē!” uz jautājumu, vai “Vienotībai” neiekļūstot Rīgas domē, Rīga ir pazaudēta, Latvijas Televīzijā atbildēja partijas ģenerālsekretārs Artis Kampars.

Kampars gan bija izvairīgs, komentējot partijas reklāmas klipā uzsvērto saukli: "Rīga ir mūsu vienīgā galvaspilsēta. Pazaudēsim Rīgu - pazaudēsim Latviju," sakot, ka tā esot garāka saruna.

Viņš pauda cerību, ka "Saskaņas centra" saraksta līderis Nils Ušakovs strādās tā, lai sadarbība ar valdību būtu ciešāka.

Ušakovs Latvijas Televīzijā sacīja, ka 52% ir ļoti liels atbalsts no rīdziniekiem, turklāt tas nav bijis etnisks balsojums - šādu skaitu nevar savākt, ja balso tikai vienas tautības pārstāvji.


Viņš sacīja, ka provizoriskie rezultāti liecina, ka SC ir izteikts mandāts no rīdziniekiem, turklāt ir svarīgi, ka gan "Vienotības", gan SC gan Nacionālās apvienības vēlētāji visi ir rīdzinieki.

Viņš sacīja, ka vispirms no NA runās ar Baibu Broku, jo viņa ievēlēta domē. Ušakovs pauda uzskatu, ka SC ir atvērti sadarbībai ar opozīciju un ar to runās jau pirmajā jaunā sasaukuma domes sēdē.

Saskaņā ar vēlētāju aptauju pašreizējā Rīgas mēra Nila Ušakova pārstāvētais saraksts "Saskaņas Centrs"/"Gods kalpot Rīgai" galvaspilsētā ieguvis vairāk nekā puses vēlētāju atbalstu, kas ir pēdējo gadu laikā nebijis gadījums Rīgā.

Vēlētājus pie iecirkņiem sestdien aptaujāja ziņu aģentūra LETA, Rīgas Stradiņa universitāte (RSU), Latvijas Televīzija (LTV) un Latvijas Radio ar socioloģisko un tirgus pētījumu centra SKDS metodoloģisko atbalstu.

Saskaņā ar šīs aptaujas rezultātiem Rīgā par SC/GKR nobalsojuši 52,6% vēlētāju, par nacionālo apvienību – 23,67%, par "Vienotību" – 15,27%. Pārējās partijas saskaņā ar aptauju nav pārvarējušās 5% barjeru un nākamajā Rīgas domē neiekļūs.

Saskaņā ar aptauju par Latvijas Zaļo partiju nobalsoja 3,52%, par Latvijas Zemnieku savienību – 1,61%, par Reformu partiju – 1,61%, partija "Par dzimto valodu!" ieguva 0,49% vēlētāju balsis, partija "Vienoti Latvijai!" – 0,43%, "Par Neatkarīgu LV!/Solidaritāte" – 0,31%, par "Alternative" savu balsi atdeva 0,25%, Latvijas sociāldemokrātisko strādnieku partiju atbalstīja 0,12%, Rīcības partiju – 0,12%.

Galvenie Ušakova "izaicinātāji" šajās pašvaldību vēlēšanās – "Vienotība" un Nacionālā apvienība savās programmās un arī publiskajā retorikā uzsvēra nepieciešamību latviešu elektorātam nepieļaut varas nonākšanu SC rokās. Vēl vēlēšanu dienā "Vienotības" Rīgas mēra amata kandidāte Sarmīte Ēlerte uzsvēra, ka svarīgākais šajās vēlēšanās ir, lai uzvarētu labēji centriskas partijas.

Kopš 1997.gada vēlēšanām Rīgā nevienam sarakstam nav izdevies iegūt vairāk nekā 50% vēlētāju atbalstu, un attiecīgi galvaspilsētu pārvaldīja dažādu politisko spēku koalīcijas, kas nereti nespēja sastrādāties visus četrus gadus, gāžot mērus. Pēdējo desmit gadu laikā izņēmums bija līdzšinējā domes koalīcija, kurā vairākumu veidoja SC un LPP/LC (vēlāk pārtapa par GKR). Šie spēki arī nolēma šajās vēlēšanās startēt kopā un par savu mērķi noteica vairāk nekā 50% vietu iegūšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!