Foto: F64

Partijas "Vienotība" biedrs Jānis Egliņš paziņojis par izstāšanos no partijas Ētikas komisijas. Egliņam neesot pieņemams komisijas lēmums, kas aicina vērtēt uz iespējamiem pārkāpumiem norādījušā Jura Vidiņa izslēgšanu no partijas. Intervijā portālam "Delfi" Egliņš norāda, ka notiekošais ar Vidiņu ir izrēķināšanās, kas tiek īstenota, lai izskaustu atšķirīgos viedokļos. Savukārt šī brīža situāciju partijā politiķis vērtē kā elementāru demokrātijas trūkumu.

Jūs jau esat minējis, ka ar Juri Vidiņu partijā "Vienotība" notiek izrēķināšanās. Kāpēc, un kurš tieši šo izrēķināšanos organizē?

Izrēķināšanos organizē tie, kuriem ir neizdevīgi, ka partijā ir dažādi viedokļi. Tas ir tas bloks, kas koncentrējas ap Solvitu Āboltiņu. Varam tīri paskatīties, kas ir noticis ar visiem Āboltiņas konkurentiem  - kur ir Štokenbergs? Kur ir Ēlerte? Kur ir Repše? Dažiem ir paveicies veiksmīgi palikt attālāk, piemēram,  Sandrai Kalnietei un Artim Pabrikam.

Ja tā ar nosauktajiem politiķiem bija tāda pirmā līmeņa izrēķināšanas, tad tagad jau var ķerties pie otrā līmeņa gariņiem. Pirms Saeimas vēlēšanām tika galā ar Andri Buiķi, Janīnu Kursīti - Pakuli un Ingūnu Rībenu. Tagad ķeras pie Vidiņa. Kongress partijas vadībai devis mandātu -  tagad, tā teikt, ir jāsakārto lietas.

Kas būtu tie cilvēki, kuri Āboltiņai ir pietuvināti un palīdz īstenot šo izrēķināšanos?

Tās, protams, ir spekulācijas, bet nu šī brīža valdes sastāvu var ikviens aplūkot internetā. Tāpat Arta Kampara izdzīvošana partijā ir bijusi atkarīga no Āboltiņas labvēlības.

Intervijā LTV norādījāt, ka šis ir kārtējais gadījums, kad notiek atšķirīgu viedokļu izskaušana. Izņemot Vidiņa lietu, kas ir pēdējie spilgtākie šādi atgadījumi?

Kā jau minēju, tas varētu būt ar trīs deputātiem  - Rībenu, Buiķi un Kursīti. Par viņiem cerēja, ka tā klusi paies malā. Tajā laikā biju Buiķa palīgs, atceros notikumu, kad viņš skatās TV3 ziņas, un tur saka, ka uz nākamajām vēlēšanām nekandidēšot un akadēmiskajai dzīvei atkal nolēmuši pievērsties Buiķis un Kursīte. Tā viņam bija pirmā dzirdēšana par šādiem "saviem" plāniem. Buiķis tolaik jautāja sižeta autoram, kur viņš tādu informāciju ieguvis, atbildē skanējis - "nu kā, Solvita tā teica".

Pērn ētikas komisija sanāca 22 reizes, izskatīja 18 lietas, no kurām vairums ir par partijas biedru saziņas kultūru. Vai domājat, ka tā - savstarpējā komunikācija - šobrīd ir galvenā partijas ētikas problēma?

Galvenā tā noteikti nav. Galvenā problēma ir elementārs demokrātijas trūkums. Problēma ir neizpratne par elementāriem demokrātijas pamatprincipiem, piemēram, par to, ka daudz viedokļu - tas partijai ir labi.

Tas, ko šobrīd partijas vadība dara, ir tuvredzība, tiekšanās pēc īstermiņa labuma, iedomājoties, ka, atstumjot kādu, tiks iegūts klusums un miers. Ilgtermiņā šāda partijas politika atbaida domājošus cilvēkus.

Runājot par dažādiem viedokļiem, jūsuprāt, tas, ka homofobisko izteikumu autore, no "Vienotības" ievēlētā Kandavas novada pašvaldības deputāte Inga Priede joprojām ir novada izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja, ir partijas tēlam un ētikas principiem atbilstoši?

Šis ir tas gadījums, kad, piemēram, Vidiņa situācijā notiek tikai tāda piesegšanās ar ētikas principiem. Tieši Priedes un Zaķa gadījumā tiek lietots šis mistiskais termins "apturēt darbību partijā", kas īsti neko nenozīmē. Spolītis gribēja to pašu, bet viņu piespieda izstāties no frakcijas. Pret Zaķi un Priedi izturējās pielaidīgāk... Lai gan abi ir nopietni ētiska rakstura un, iespējams, krimināli sodāmi piemēri.

Vai partijas biedri šobrīd ir apmierināti ar to, kā tiek pārvaldīta "Vienotība"?

Varam paskatīties uz kongresa rezultātiem, kur Āboltiņai bija divu trešdaļu atbalsts. Lai kā es cienītu Andreju Judinu, viņš droši vien nebūtu labākais partijas vadītājs. Tie kas  par viņu balsoja pārsvarā īstenoja tādu kā protesta balsojumu.

Ja Judina vietā būtu bijis cits kandidāts, kāds būtu varējis Āboltiņu pārspēt?

Rezultāts varētu būt citādāks, jā.

Visu laiku notiek tāda kā piesegšanas ar ģeopolitisko situāciju, vienu brīdi rodas tāda sajūta, ka Āboltiņa ir tas vienīgais garants tam, ka Krievija neuzbruks Latvijai. Ja patiešām būtu šādas raizes par ģeopolitisko situāciju, tad loģiski rodas jautājums, kāpēc no viņas puses nebija aktīva rīcība, lai panāktu Arta Pabrika nonākšanu premjera amatā. Visu cieņu Straujumas kundzei, bet viņš ar savu pieredzi dotajā situācijā būtu bijis piemērotāks.

Tāpat nejūtu, ka tiktu strādāts pie tā, lai uz otru termiņu nepārvēlētu Andri Bērziņu. Viņš tomēr ir atslēgas figūra šajā laikā, bet viņa izteikumi un darbības nepārliecina. Tas, ka šīs aktīvās darbības saistībā ar premjeru un prezidentu nav, rada sajūtu, ka galvenās intereses nav vis saistītas ar ģeopolitiku, bet gan ar privātu izdevīgumu.

"Vienotība" tad varētu atbalstīt Bērziņu uz otru termiņu?

Jā, tas nozīmē saskaņu un sadarbību ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS). Par to, ka "Vienotība" no gaiši zaļiem toņiem tuvojas tumšāk zaļiem, liecina vakardienas Āboltiņas izteikumi, ka viņai, lūk, uzbrūkot "sorosīdiskie mediji", kas ir Aivara Lemberga ierastais lozungs.

Ja Vidiņu izslēgs no partijas, arī jūs izstāšoties. Pārcelsieties uz citu partiju?

Nezinu, tā ir problēma. Tās negācijas "Vienotībā" ir briedušas jau ilgāku laiku, bet diemžēl valstī nav īsti alternatīvas. Šobrīd jau ir sasniegts tas punkts, kad ar savu vārdu vairs nevaru partiju atbalstīt.

Portāls "Pietiek.com" publicējis neoficiālu informāciju, ka jums pašam esot problēmas ar ētiku, pieminot alkohola aspektu. Jūs uz portāla darbinieku jautājumu par šo tematu esot vienkārši "kautrīgi smaidījis". Varat komentēt šos pārmetumus?

Administratīvo pārkāpumu man nav. Vai es kādreiz esmu lietojis alkoholu? Jā, bet vai tas būtu kļuvis par kādu pārkāpumu?

  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!