Foto: LETA

Partijas "Vienotība" vairāku reģionālo nodaļu pārstāvji atturīgi komentē jautājumu par to, kuram partijas biedram turpmāk jāvada politiskais spēks. Tomēr kā iespējamie kandidāti tiek minēti Solvita Āboltiņa, Andris Piebalgs, Edvards Smiltēns, Raimonds Čudars un Jānis Rozenbergs.

Vairākās nodaļās kā iespējamais kandidāts tiek uzlūkots "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Edvards Smiltēns, savukārt citās bijušais eirokomisārs, pašreizējais "Vienotības" valdes loceklis Andris Piebalgs, liecina neoficiāla informācija.

"Vienotības" Ikšķiles novada nodaļas vadītājs Indulis Trapiņš norādīja, ka pašlaik nevar atbildēt, kurai personai būtu jāvada partija pēc 4. jūnija, kad paredzēts partijas ārkārtas kongress. Taču viņš piebilda, ka politiskajam spēkam ir pietiekoši daudz iespējamo kandidātu, piemēram, Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars un Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs.

Runājot par vērtējumu tādām iespējamām kandidatūrām kā "Vienotības" pašreizējā līdere Solvita Āboltiņa, Piebalgs un Smiltēns, Trapiņš norādīja, ka Piebalgs vērtējams kā simpātisks pretendents ar labu reputāciju, taču Ikšķiles novada partijas nodaļas vadītājs priekšroku tomēr dotu Āboltiņas kandidatūrai. "Āboltiņa ir ļoti laba kandidatūra, persona ar lielām spējām un varēšanu. Kā jebkurš cilvēks, arī viņa ir pieļāvusi daudzas kļūdas, taču reizē ir jāņem vērā - ja ir pasūtījums viņu "noņemt no trases", tad šādā situācijā ir jānovērtē politiķes lielā izturība," pauž Trapiņš. Arī Smiltēna iespējamo kandidatūru viņš vērtē pozitīvi, norādot, ka frakcijas priekšsēdētājas vietnieks ir pietiekoši jauns, harismātisks politiķis, kurš guvis pieredzi ministrijas parlamentārā sekretāra amatā.

Partijai ir daudz labu kandidatūru, kuru vadībā "Vienotībai" ir iespējas restartēties, uzskata Trapiņš. Nākamajam vadītājam būs jāspēj novērst arī tādus trūkumus kā nepietiekamā komunikācija ar reģionu pārstāvjiem, skaidroja partijas Ikšķiles novada nodaļas vadītājs.

Arī "Vienotības" Ludzas novada nodaļas vadītājs Edmunds Visockis redz vairākus iespējamos partijas vadītājus un uzsver, ka izvēle par labu vienam pretendentam atkarīga no tā, kāds partijas priekšsēdētājs tiek meklēts. Ja tiek meklēts autoritatīvs līderis, tad vislabākā kandidatūra būtu Āboltiņa, savukārt kā alternatīva autoritāte sabiedrībai vērtējams Piebalgs, norādīja Visockis. Kā jauns spēks ar izrietošām priekšrocībām un trūkumiem uzskatāma Smiltēna iespējamā kandidatūra, uzskata Visockis.

Viņš klāstīja, ka partijas priekšsēdētājam, kurš tiks ievēlēts ārkārtas kongresā, būs jāstrādā pie sabiedrības uzticības palielināšanas. Tas būs jāveic, pieliekot pūles efektīvākai Eiropas Savienības fondu apguvei, veicinot labvēlīgu augsni investoriem, inovatīvām tehnoloģijām, eksportam un uzņēmējdarbībai. "Latvijas attīstībai liela problēma ir "cilvēciskais faktors". Kur vien griezies, gandrīz visur ir kādas intereses, kur tām nevajadzētu būt," secina Visockis.

Arī "Vienotības" Saldus novada nodaļas vadītājs Didzis Konuševskis norāda, ka nodaļā pagaidām nav apspriests, kuras personas ievēlēšanu partijas priekšsēdētāja amatā varētu atbalstīt, jo līdz kongresam vēl ir daudz laika. Komentējot izskanējušos uzvārdus, politiķis pauda, ka ir gana daudz pietiekoši pieredzējušu iespējamu pretendentu, tāpēc izvēle nebūs vienkārša. Gan Āboltiņa, gan Piebalgs ir cilvēks ar pieredzi, arī par Smiltēnu ir pozitīvas atsauksmes nodaļas biedri centīsies uzklausīt pretendentus, kad viņi būs izvirzīti, pauda Saldus nodaļas vadītājs.

Konuševskis pauda, ka Āboltiņa ir pieredzējis un zinošs cilvēks un arī viņai, tāpat kā jebkuram, ir gadījies kļūdīties, taču jāņem vērā, ka "uz lieliem līderiem met ar lielākiem akmeņiem" un ne vienmēr situācija ir tāda, kā izskatās publiskajā telpā.

Partijas Cēsu novada nodaļas vadītājs Māris Baltiņš nekomentēja konkrētus uzvārdus, bet norādīja, ka labāk dot iespēju "Vienotību" vadīt jaunākās paaudzes cilvēkiem, lai būtu "svaigums" partijā. Tāpēc būtu lietderīgi partijas priekšsēdētāja amatā ievēlēt kādu, kurš nav daudz vecāks par 30, 40 gadiem. Taujāts, vai tas nozīmē, ka viņš skeptiski raugās uz Āboltiņas un Piebalga kandidatūrām, Baltiņš norādīja, ka, pirmkārt, situācija ir atkarīga no tā, kas gribēs kandidēt uz priekšsēdētāja amatu. Ja neviens jaunākās paaudzes kandidāts nevēlēsies pretendēt uz šo posteni, tad to arī nevarēs kādam uzspiest, piebilda politiķis.

Kā ziņots, "Vienotības" valde vienojusies sasaukt politiskā spēka ārkārtas kongresu jau 4. jūnijā, nevis oktobrī, kā tas bija plānots iepriekš. Partijas kongresā tiks pārvēlēta "Vienotības" vadība.

Piebalgam vairāki politiskā spēka biedri ir pauduši gatavību izvirzīt viņu par partijas priekšsēdētāja amata kandidātu, žurnālistiem apliecināja pats politiķis. Viņš norādīja ja viņš tiks izvirzīts kā "Vienotības" priekšsēdētāja amata kandidāts, tad neatteiksies no pretendēšanas uz šo posteni.

Āboltiņa iepriekš nekomentēja, vai atkārtoti kandidēs uz politiskā spēka vadītājas amatu. Viņa norādīja, ka pašlaik šis nav dienaskārtības jautājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!