Foto: LETA

Iespējamie Eiropas Parlamentā (EP) ievēlētie partijas "Vienotība" pārstāvji Latvijas intereses spēs pārstāvēt ļoti kvalitatīvā un labā līmenī, bet pārējie politiskie spēki šobrīd pārstāv šaurākas intereses, uzskata politologs Ojārs Skudra.

Viņam ir skaidrs viedoklis par katra politiskā spēka vēlēšanos pārstāvēt Latviju EP. Četri partijas "Vienotība" pārstāvji - Valdis Dombrovskis, Artis Pabriks, kā arī pašreizējie EP deputāti Sandra Kalniete un Krišjānis Kariņš - ļoti kvalitatīvi un ļoti labā līmenī būs spējīgi pārstāvēt Latviju un valsts intereses, uzskata Skudra. "Domāju, ar ticamību 50%, ka Dombrovskis varētu kļūt par Eiropas Komisāru jaunajā komisijas sastāvā," piebilda Skudra.

"Attiecībā uz pārējiem, manuprāt, ir dominējis etniskais balsojums - no dažādām pozīcijām," teica politologs. Vēlētāji, kas balsoja par Tatjanas Ždanokas "Latvijas Krievu savienību", viennozīmīgi ir par krievu un Krievijas interesēm, tāpat kā pašas partijas pārstāvji, savukārt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) vēlētāji un partijas biedri viennozīmīgi ir izteikušies pret jebkādu padziļinātu integrāciju Eiropas Savienībā (ES). "Tiesa, tas tik ļoti neattiecas uz nacionālo apvienību pārstāvošo deputātu Robertu Zīli," atzina politologs.

Savukārt, ko EP darīs Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvji, neesot skaidrs. "Tā kā partijas galvenā pārstāve Iveta Grigule nav skaidrojusi, kādā partiju grupā Eiropas Parlamentā viņa varētu darboties, es teiktu, ka viņas ievēlēšana ir nevis pārdomātas politikas atbalstīšanas rezultāts, bet izteikti individuālas propagandas kampaņas rezultāts," sacīja Skudra.

"Savukārt "Saskaņas" iespējamais pārstāvis Eiropas Parlamentā - žurnālists Andrejs Mamikins - ir labi pazīstams ar bēdīgi slavenajiem izteikumiem par to, vai Latvijas valsts pastāvēšana un neatkarība ir vairāk kā vēsturiska nejaušība. Atbilstoši tam viņš, visticamāk, mēģinās kaut ko darīt Eiropas Parlamentā. Man ir pamatotas aizdomas, ka viņam nav tikpat kā nekāda priekšstata par to, kas ir Eiropas sociāldemokrātija," pauda Skudra.

Politologam šķiet, ka kopumā šīs EP vēlēšanas bijušas raženas ar dažādiem pārsteigumiem. Pārsteigums ir par "Saskaņas" iegūto mazo mandātu skaitu, kā arī par to, ka ZZS tik ļoti pārliecinoši zaudē VL-TB/LNNK, un arī par Ždanokas jaunizveidotās partijas panākumiem.

"Kopumā, domāju, varam secināt, ka politiski izglītotākā un ekonomiski, un sociāli aktīvākā sabiedrības daļa ir izteikusies par labu pro-eiropeiskai orientācijai," uzsvēra Skudra.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas EP vēlēšanās uzvarējusi partija "Vienotība", kas ieguvusi četrus mandātus no astoņiem. Savukārt pa vienam mandātam ticis četriem politiskajiem spēkiem - nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), partijai "Saskaņa", Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) un LKS.

"Vienotību" EP varētu pārstāvēt Saeimas deputāti Valdis Dombrovskis, Artis Pabriks, kā arī pašreizējie EP deputāti Sandra Kalniete un Krišjānis Kariņš, "Saskaņu" - žurnālists Andrejs Mamikins, ZZS - Saeimas deputāte Iveta Grigule, nacionālo apvienību - pašreizējais EP deputāts Roberts Zīle, bet LKS - pašreizējā EP deputāte Tatjana Ždanoka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!