'Vienotības' piedāvājums: 'nacionālās saliedētības valdība' vai 'kodols ar ZRP + 2'

Delfi

Foto: F64
Apvienības "Vienotība" valde pirmdienas vakara sēdē nolēma aicināt Zatlera Reformu partiju (ZRP) strādāt pie diviem alternatīviem koalīcijas modeļiem, kas abi ietvertu "Vienotību", ZRP, apvienību "Saskaņas centrs" un Nacionālo apvienību VL-TB/LNNK, noraidot "zatleriešu" sestdienas naktī izteikto piedāvājumu veidot valdību trijatā kopā ar SC.

Par to pēc valdes sēdes informēja premjers Valdis Dombrovskis un "Vienotības" priekšsēdētāja, Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa.

Dombrovskis pastāstīja, ka "Vienotības" valde, uzklausot jaunievēlētās frakcijas deputātu un partijas nodaļu pārstāvju viedokļus, par optimālāko koalīciju atzina "Vienotības", ZRP un Nacionālās apvienības sadarbību, kas būtu gan tiesiskuma izpratnē, gan ideoloģiski tuvākā centriski labējā koalīcija. Tomēr, ņemot vērā ZRP nostāju, ka valdībā jāaicina vēlēšanās uzvarējusi SC un nav iespējama sadarbība ar Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS), "Vienotība" piedāvā divus alternatīvus modeļus.

Viens no tiem ir pirmdien pēcpusdienā ar ZRP apspriestā "nacionālās saliedētības valdība", kurā darbotos visas Saeimā ievēlētās partijas, izņemot ZZS. Savukārt otrajā modelī "Vienotība" un ZRP veidotu mazākuma valdību, slēdzot sadarbības līgumus ar SC un Nacionālo apvienību. Kā skaidroja Dombrovskis, tie varētu būt arī divi atsevišķi sadarbības līgumi ar katru iespējamo partneri, saskaņā ar kuriem partneriem pienāktos arī atsevišķi ministru amati.

Par šiem piedāvājumiem "Vienotība" un ZRP tuvākajās dienās gan ar SC, gan ar VL-TB/LNNK.

Āboltiņa pēc valdes sēdes uzsvēra, ka "10.Saeima netika atlaista etnisko problēmu dēļ, tāpēc nav pieļaujama paradigmas maiņa", aicinājumu ņemt SC valdībā pamatojot ar vēlmi pārtraukt etnisko šķelšanos. Problēma ar SC neesot etniska, bet gan ideoloģiska un tiesiska, turklāt vēlēšanu rezultāti liecinot, ka vēlētāji nobalsojuši par koalīciju "Vienotība", Nacionāla apvienība un ZRP, uzskata Saeimas spīkere.

Viņa norādīja, ka, aicinot tikai vienu no savā starpā konfrontējošiem politiskajiem spēkiem valdībā, tas tiktu pretnostatīts otram. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc ZRP piedāvātā koalīcija "Vienotībai" neesot pieņemama, skaidroja politiķe.

Āboltiņa uzsvēra, ka "Vienotība" joprojām uzskata Valdi Dombrovski par labāko iespējamo premjera amata kandidātu, taču viņš esot gatavs vadīt valdību tikai "Vienotības" piedāvātajos modeļos.

"Vienotība" nākusi klajā ar alternatīvajiem piedāvājumiem, jo esot jāmeklē izeja no krīzes, sacīja Āboltiņa, noraidot pieļāvumu, ka "Vienotība" ar šo piedāvājumu vienkārši grib novilcināt laiku. Politiķe uzsvēra, ka tuvākajā laikā ir sekmīgi jāpabeidz starptautiskā aizdevuma programma, tāpēc "Vienotība" pret valdības veidošanas procesu izturas atbildīgi.

Jau vēstīts, ka, uzklausījusi "Vienotības" piedāvājumu veidot plašu "varavīksnes koalīciju" no visiem pieciem 11.Saeimā ievēlētājiem politiskajiem spēkiem, ZRP pirmdien piekrita "nacionālās saliedētības" modelim, kurā būtu četras partijas, jo ZRP joprojām "sarkanā līnija" ir novilkta sadarbībai ar "oligarhu partiju" -  ZZS.

Reaģējot uz ZRP aicinājumu "Vienotībai" veidot valdību kopā ar ZRP un SC, premjera amatam virzot "Vienotības" pārstāvi, pašreizējo valdības vadītāju Valdi Dombrovski, "Vienotība" pirmdien aicināja apsvērt ideju par iespējamu "varavīksnes koalīciju", kas ietvertu visus 11.Saeimā ievēlētus spēkus, arī ZZS.

Savukārt V:L-TB/LNNK aizvien aicina "Vienotību" kopā ar Nacionālo apvienību "uzņemties lielāku iniciatīvu latviskās valdības veidošanā", ko vadītu Dombrovskis. ZZS šo piedāvājumu sauc par interesantu, savukārt SC noskaņota skeptiski.

ZRP valde naktī no piektdienas uz sestdienu pēc daudzu stundu garas sēdes nolēma, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, "Vienotības" un "Saskaņas centra" (SC) un aicinājusi šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Dombrovskim. Savukārt "Vienotība" koalīcijas veidošanai ar SC nepiekrīt, kā arī aicinājusi ZRP savu viedokli līdz tikšanās reizei pirmdien vēl pārdomāt.

SC ir nosaucis ZRP lēmumu par vēsturisku un tās līderis Nils Ušakovs paziņoja, ka apvienība ir gatava strādāt koalīcijā, pat ja no tās atšķelsies kreisi noskaņotie Latvijas Sociālistiskās partijas biedri. SC arī joprojām cer, ka valsts intereses "Vienotībai" ir svarīgākas par amatiem, un ka  "Vienotība" pievienosies plašai un stabilai koalīcijai.

Iepriekš SC, ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības VL-TB/LNNKlīderi uzsvēra nepieciešamību saliedēt sabiedrību, taču par iespēju šim mērķim veidot visu četru partiju kopīgu tā dēvēto "varavīksnes valdību" izteicās atturīgi.

Kā ziņots, SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!