Foto: LETA

Partijas "Vienotība" biedri, kuri kādā veidā cenšas veicināt politiskā spēka šķelšanos un iespējamo norietu, neapzinās savas rīcības sekas, pārliecināts politologs Filips Rajevskis.

Vērtējot piektdien publiskajā telpā nonākušo "Vienotības" politiķa Alekseja Loskutova ziņojumu, Rajevskis sacīja, ka šāda informācija tikai vēlreiz apstiprina, ka partijā ir iekšēja nekārtība un "balagāns".

Rajevskis norādīja, ka iekšējās informācijas noplūšana būtisku kaitējumu nenodarīšot, tikai kārtējo reizi apliecina, ka "Vienotība" ir uz sašķelšanās robežas un tai nav recepšu, kā samilzušās problēmas atrisināt.

Personas, kuras mēģina iekšēji veicināt "Vienotības" šķelšanos, neapzinās, ko dara, - viņi grauj ne tikai paši savu partiju, bet arī savu politisko karjeru, uzskata Rajevskis. "Kas ir slikts "Vienotībai", tas ir slikts arī tās biedriem," sacīja eksperts.

Vēlētāji Latvijā šķeltniecību nekad nav novērtējuši pozitīvi, līdz ar to paši "šķēlēji" nekļūs par ieguvējiem, atzina Rajevsksis.

Raugoties uz valdības veidošanas procesu "Vienotības" iekšējā konflikta kontekstā, Rajevskis sacīja, ja sākotnēji politiskā spēka sabrukšana bija izdevīga koalīcijas partnerei Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), kura mēģināja iegūt Ministru prezidenta amata vietu, tad patlaban, kad atbalstu ZZS varētu nodrošināt tikai nacionālā apvienība, ZZS "Vienotības" veselumā varētu būt tikpat ieinteresēta kā paši "Vienotības" deputāti.

Politologs skaidroja, ka izveidot koalīciju no diviem politiskajiem spēkiem un kādām "marginālām deputātu grupām", turklāt nodrošinot tās rīcībspēju būtisku jautājumu risināšanā, ir neiespējami.

Par jauna politiskā spēka veidošanos Rajevskis pagaidām runā atturīgi, sakot, ka Latvijā ir grūti izveidot jaunu politisko spēku, īpaši, ja to veido tie, kas šķēla sabrukušo partiju. Rajevskis tuvākajā nākotnē neprognozē jaunu politisko spēku veidošanos. Viņaprāt, ātrākais laiks to izveidei būtu gaidāmās pašvaldību vēlēšanas.

Kā ziņots, Loskutovs vēstulē partijas Rīgas nodaļas biedriem paudis partijas tā dēvētā "sešinieka" redzējumu par notikumiem, kas beidzās ar to, ka politiskā spēka kāds no iespējamajiem kandidātiem nav saņēmis nomināciju Ministru prezidenta amatam, liecina portālā "Pietiek.com" publicētā informācija.

No Loskutova paustā netieši izriet, ka partijas līdere Solvita Āboltiņa ir atbildīga par to, ka "Vienotības" pārstāvis nav saņēmis Valsts prezidenta nomināciju premjera amatam. Politiķis apstiprināja vēstules autentiskumu un to, ka tā atspoguļo "sešinieka" pozīciju. Deputāts gan akcentēja, ka vēstule nebija paredzēta publiskošanai un bija domāta tikai iekšējai saziņai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!