Trešdien, 29. septembrī, politisko partiju apvienības "Vienotība" līderi paziņoja apvienības īstenotās vērienīgās tautas aptaujas "Izvēlies savu Ministru prezidentu!" rezultātus. Tautas aptaujā ir piedalījušies un savu viedokli pauduši 173 318 Latvijas iedzīvotāju, no kuriem 74% nobalsojuši par Valdi Dombrovski kā nākamo Ministru prezidentu.

"Lūdzot ļaudis paust savu viedokli, VIENOTĪBA veicināja sabiedrības iesaistīšanos un līdzdarbību politiskajā procesā pirmsvēlēšanu laikā. Aptauja ir devusi impulsu iedzīvotājiem iedziļināties partiju programmās, nevis savā izvēlē vadīties no priekšvēlēšanu lozungiem. Iedzīvotāji ir demonstrējuši savu pilsonisko atbildību un interesi par turpmāko valsts attīstības ceļu," tautas aptaujas rezultātu paziņošanā uzsvērā VIENOTĪBAS līdzpriekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

VIENOTĪBAS priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis norādīja uz Ministru prezidenta politiskās vīzijas nozīmi turpmākajā valsts attīstībā: "Šīs vēlēšanas arī iezīmē iedzīvotāju izšķiršanos par to, kāda būs Latvijas nākotne, un to lielā mērā ietekmēs ne vien Saeimas sastāvs, bet arī Ministru prezidenta personība un politiskā vīzija. Vai Latvija turpinās iet ekonomiskās stabilitātes un Rietumu virzienā, kā to piedāvā Valdis Dombrovskis? Vai Latvija atgriezīsies Krievijas apskāvienos, kā to piedāvā Jānis Urbanovičs, atļaujoties biedēt ar Biškeku, aicinot pārskatīt starptautiskos sabiedrotos un neatklājot ieceres par ekonomisko plānu finansējuma avotiem? Tie bija valstiski svarīgi jautājumi, par kuriem lūdzām aizdomāties arī iedzīvotājus, kas iesaistījās un balsoja VIENOTĪBAS rīkotajā tautas aptaujā."

VIENOTĪBA ar Latvijas iedzīvotāju pausto viedokli iepazīstinās arī Valsts prezidentu. Šodien Prezidenta kancelejai ir nosutīta vēstule, kurā ir izsmeļoši izklāstīta VIENOTĪBAS īstenotās tautas aptaujas norise un iegūtie rezultāti.

VIENOTĪBAS līdzpriekšsēdētājs tautas aptaujas rezultāti paziņošanā uzsvēra: "Uzskatām, ka 74% aptaujāto balsojums par Valdi Dombrovski kā nākamo valdības vadītāju ir nepārprotams tautas atbalsts līdz šim īstenotajai stabilitātes un labklājības izaugsmes programmai. Tāpēc VIENOTĪBA izsaka cerību, ka tautas aptaujas rezultāti būs noderīgi un kalpos kā viens no argumentiem, lemjot par Ministru prezidenta izvirzīšanu pēc jaunās 10. Saeimas mandāta apstiprināšanas."

Sabiedriskās domas pētījumu kompāniju dati liecina, ka šobrīd iedzīvotāji visvairāk atbalsta divus politiskos spēkus – partiju apvienību VIENOTĪBA un Saskaņas Centru. Abiem politiskajiem spēkiem ir kardināli atšķirīgs redzējums par Latvijas attīstību. VIENOTĪBA ar Ministru prezidenta Valda Dombrovska programmu iestājas par stabilitāti, uzsāktā ekonomiskā virziena turpināšanu un drošu nākotni valstī, turpretī Saskaņas centrs piedāvā izstāšanos no NATO, atteikšanos no starptautiskā aizdevēju finansējuma un vairo etnisko spriedzi valstī. Politiskā priekšvēlēšanu cīņa norisināsies starp abu politisko spēku Ministru prezidenta kandidātiem – Valdi Dombrovski un Jāni Urbanoviču.

Tāpēc VIENOTĪBA augusta sākumā uzsāka līdz šim vērienīgāko Latvijas iedzīvotāju aptaujāšanu par nākamo premjeru, lūdzot norādīt, kuram, viņuprāt, no diviem Ministru prezidenta kandidātiem – Valdim Dombrovskim vai Jānim Urbanovičam – Valsts prezidentam pēc vēlēšanām būtu jāuztic valsts vadīšana. Pirmo reizi Latvijā vēlētājiem bija iespēja līdzdarboties nākamā Ministru prezidena izvēlē, īpaši izveidotās tautas balsojuma anketās atzīmējot sev tīkamāko kandidātu.

"Vienotības" īstenotā aptauja norisinājās no šī gada 28. jūlija līdz 28. septembrim. Tā tika veikta dažādos veidos. Pirmkārt, Latvijas iedzīvtāji tika aicināti aizpildīt īpaši izveidotu anketu, norādot, kuram no diviem Ministru prezidenta kandidātiem – Valdim Dombrovskim vai Jānim Urbanovičam – pēc vēlēšanām būtu jāuztic valsts vadīšana. Anketa bija publicēta VIENOTĪBAS avīzēs, ko augustā un septembrī ik mēnesi saņēma 300 000 Latvijas mājsaimniecību, bet septembra beigās – 800 000 Latvijas mājsaimniecību. Anketa bija publicēta un aizpildāma arī apvienības mājas lapā www.vienotiba.lv. Anketa bija arī pieejama "Vienotības" birojā un ar tās palīdzību iedzīvotājus visā Latvijā aptaujāja apvienības deputātu kandidāti, biedri un atbalstītāji. Tāpat aptauja tika īstenota, iedzīvotājiem balsojot telefoniski, internetā, kā arī sūtot anketas pa pastu.

Politisko partiju apvienību VIENOTĪBA 2010.gada 6.martā nodibināja partijas "Jaunais laiks" (JL), "Pilsoniskā savienība" (PS) un "Sabiedrība citai politikai" (SCP). Apvienības uzdevums ir sākt Latvijas politisko un sabiedrisko spēku saliedēšanu, balstoties uz kopējām vērtībām un vienotu organizāciju. Apvienības mērķis ir radīt jaunu politisku kultūru Latvijā, platformu, uz kuras strādāt ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kam svarīga pārticīga, godīga un eiropeiska Latvija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!