Foto: DELFI

Partijas "Vienotība" valde atlikusi lēmuma pieņemšanu par jauno ekonomikas ministra amata kandidātu, žurnālistiem pastāstīja "Vienotības" valdes priekšsēdētājs un esošais ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, kurš pagājušajā nedēļā paziņoja par demisiju.

Pirmdien lēmums par to, kurš Ašeradena vietā varētu tikt virzīts ministra amatam, netika pieņemts, jo to lūdza koalīcijas partneri, norādot, ka vēl ir jāvirza vairāki svarīgi jautājumi, piemēram, par "Latvijas mobilais telefons" (LMT) un "Lattelecom" iespējamo apvienošanu, "KVV Liepājas metalurgu" un citi.

""Vienotības" valde, rūpīgi izvērtējot koalīcijas partneru lūgumu, nolēma atlikt jaunā ekonomikas ministra apstiprināšanu Saeimā līdz šī gada 16. novembrim," žurnālistiem skaidroja partijas valdes priekšsēdētājs. "Mēs respektējam koalīcijas partneru lūgumu, un, balstoties uz to, mēs pieņēmām šādu lēmumu."

Līdz ar to jaunā ministra izvirzīšanas process nenotiks tuvāko divu nedēļu laikā. "Mēs, nākot tuvāk šim datumam, virzīsim savu kandidātu," norādīja ministrs, vēlāk piebilstot, ka tas varētu notikt novembra sākumā.

Plānots, ka pirms balsojuma parlamentā kandidāts tiks iztirzāts gan Saeimas frakcijās, gan "Vienotības" valdē.

"Koalīcijas partneri apstiprināja, ka viņi atbalstīs to, ka "Vienotība" virza savu ekonomikas ministra kandidātu," skaidroja Ašeradens.

Koalīcijas partneru lūgums atlikt jaunā ministra apstiprināšanu tika pamatots ar to, ka valdības darba kārtībā ir virkne svarīgu jautājumu, tostarp par "Liepājas metalurgu" un LMT un "Lattelecom" apvienošanu.

"Es uzskatu, ka kopējās politiskās vides attīstības vārdā ļoti svarīgi, ka partijas vadītājs koncentrējas uz partijas attīstību," norādīja Ašeradens. Viņš uzsvēra, ka abi amati nav apvienojami, jo aizņem daudz laika.

Iepriekš publiskajā telpā kā potenciālie ekonomikas ministra amata kandidāti izskanēja Rīgas domes deputāts Vilnis Ķirsis, Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica un Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Ploka.

Portāls "Delfi", atsaucoties uz ziņu aģentūru LETA, jau vēstīja ka Ašeradens darbu valdībā atstās pēc 2018. gada budžeta pieņemšanas Saeimā – novembra izskaņā. Kā premjers Māris Kučinskis (ZZS) skaidroja žurnālistiem, šāda vienošanās panākta pirmdienas rītā.

Iepriekš Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) portālu "Delfi" informēja, ka valdība nākamā ekonomikas ministra izvēlē ņems vērā valdības sociālā partnera – LDDK viedokli. Par to vienojies premjers un konfederācijas prezidents Vitālijs Gavrilovs.

LDDK ieskatā līdzšinējā sadarbības ar Ašeradenu bijusi konstruktīva. Taču vēl nav panākti visi nosacījumi, kas būtu nepieciešami valsts izaugsmei, tāpēc svarīgi turpināt iesākto visās ekonomiskās politikas jomās.

Konfederācija no nākamā ekonomikas ministra sagaida proaktīvu darbību Starpvaldību komisijās, kas došot pozitīvu signālu jau esošo Lietišķās sadarbības padomju (LSP) stiprināšanai, kā arī jaunu LSP izveidei ar Ķīnu, Apvienotajiem Arābu Emirātiem un citām valstīm.

Tāpat LDDK uzskata, ka nākamā ekonomikas ministra darba kārtībā jābūt arī tādām prioritātēm, kā obligātā iepirkuma izmaksu samazināšana un elektroenerģijas cenu kāpuma novēršana, lai samazinātu uzņēmēju izdevumus un iedzīvotāju maksājumus.

Jau ziņots, ka pašreizējais ekonomikas ministrs, Ministru prezidenta biedrs Ašeradens izlēmis pamest ministra amatu, lai pieņemtu Saeimas deputāta mandātu un vadītu "Vienotības" frakciju.

Jautājums par "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāju ir aktuāls, jo pašlaik to vada Solvita Āboltiņa, kurā plāno nolikt parlamentārietes mandātu un atgriezties diplomātiskajā dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!