Foto: LETA

Nacionālā apvienība (NA) no koalīcijas neaizies un apvienības politiķi nobalsos “tā kā vajag” par nākamā gada budžetu, pirmdien Latvijas Televīzijā atzina Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Politiķis atzina, ka "Vienotību" negaida vieglas dienas, jo tai izdevies sadusmot NA.

Strīda pamatā faktiski esot jautājums par 150 uzturēšanās atļaujām un attiecībā uz budžetu tas ir faktiski nesaistošs jautājums. Tāpat ārzemniekus laidīs iekšā un uzturēšanās atļaujas dos, tāpēc šis process ir tikai sava veida "politiskais tirgus par uzturēšanās atļauju tirgu" un šajā jautājumā tuvākajā laikā tiks panākta vienošanās.

Viņa skatījumā, nākamā gada budžetā "ir labas lietas" - tas ir pirmais budžets, kur "kaut kas kaut kam tiek pielikts klāt", taču tajā nepelnīti aizmirstas pašvaldības un šajā ziņā kādu soli šiem procesiem vajadzēja nākt pretī - vai tā būtu neapliekamā minimuma paaugstināšana, veselības aprūpēšana, līdzmaksājumi.

"Vajadzētu būt indikatīvi spēcīgiem signāliem, ka krīze beidzas, vai arī, lai arī dzīves dārdzība pieaug, pieaug arī iedzīvotāju maksātspēja," sacīja Brigmanis. Algas ir jāmaksā, pensijas ir jāmaksā un budžetam jābūt, lēsa politiķis.

Jautāts, vai ZZS varētu ienākt valdībā, Brigmanis sacīja: "ja tevi nevēlas, tad kāpēc tur iet," gan atzīstot, ka jebkurai partijai tas ir izaicinājums - būt valdībā, jo "vai tad vēlētāji atdeva balsis, lai sēdētu opozīcijā". Taču ZZS uz valdību neraujoties.

Savukārt "Vienotības" pārstāvis Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs pirmdien "Latvijas Neatkarīgajā Televīzijā" atzina, ka par iespēju koalīcijā iesaistīt ZZS varēs spriest tikai pēc partiju politiskajām konsultācijām. Šo iespēju varētu vērtēt tikai pēc konsultācijām ar visām partijām, atzīmēja Reirs.

Jautāts par Latvijas Zemnieku savienības lēmumu neuzņemt savās rindās Ivaru Godmani, Brigmanis sacīja, ka Godmanis "tika brīdināts, ka tas jautājums būs smags priekš mums".

Viņš izvēlējies šo ceļu, taču, tā kā attieksme pret Godmani lielā sabiedrības daļā nav viennozīmīga un viņa rīcība asociējas ar dažādām problēmām, tāpēc attiecībā uz viņa atrašanos partijā ir jābūt vienprātībai, kuras nav bijis, lēmumu skaidroja Brigmanis.

Kā cilvēkus, kas tiks virzīti Eiroparlamenta vēlēšanām, Brigmanis nosauca Andri Bērziņu, Ivetu Griguli, Ilonu Jurševsku, Armandu Krauzi, kā arī piebilda, ka Kārlis Seržants nopietni apsver iespēju startēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!