Foto: DELFI

Trešdien, 11. maijā, spēku zaudē Ukrainas upuru piemiņas likums, kas liedza rīkot publiskus svētku un izklaides pasākumus, vienlaikus Latvijā ir spēkā regulējums, ar kuru draud sods, ja persona slavina Krievijas agresiju un lieto tādus simbolus kā "Z" un "V".

Saeima 7. aprīlī galīgajā lasījumā atbalstīja steidzamības kārtā virzīto priekšlikumu īpašā likumā šogad 9. maiju noteikt kā Ukrainas cietušo un bojā gājušo upuru piemiņas dienu. Minētais likums šodien zaudēja spēku.

Ar likumu par Ukrainas cietušo un bojā gājušo upuru piemiņas dienas noteikšanu tika paredzēts , ka šogad 9. maijs visā Latvijā bija Ukrainas upuru piemiņas diena, godinot pret Ukrainu uzsāktās Krievijas militārās agresijas rezultātā cietušos un bojā gājušos Ukrainas civiliedzīvotājus un bruņoto spēku militārpersonas.

Piemiņas dienā pie ēkām bija jānovieto Latvijas valsts karogs sēru noformējumā, bet Rīgas pils Svētā gara tornī, pie Valsts prezidenta rezidences, Saeimas galvenās ēkās un Ministru kabineta ēkas – līdzās Latvijas valsts karogam sēru noformējumā tika novietots Ukrainas karogs.

Šajā dienā valsts un pašvaldību iestādes nevarēja rīkot izklaides un svētku pasākumus, kā arī pašvaldības nevarēja izsniegt atļauju publiska pasākuma rīkošanai.

Lai arī Ukrainas upuru piemiņas dienas likums no šodienas vairs nav spēkā, tomēr Saeima iepriekš pieņēma grozījumus virknē citu likumu, ar kuriem tiek paredzēts sods, ja persona slavina Krievijas īstenoto agresiju Ukrainā un publiski izmanto tādus simbolus kā "V", "Z" u.c.

Tā, piemēram, Saeima 31. martā galīgajā lasījumā pieņēma par steidzamiem atzītos grozījumus Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, kas paredz aizliegt publiskos pasākumos izmantot tādus militāru agresiju slavinošus simbolus kā burts "Z", tāpat ar likuma grozījumiem ir liegti pasākumi padomju armiju slavinošu pieminekļu pakājē, kā arī ierobežo 9. maija publiskas svinības.

Par šī likuma pārkāpumiem fiziskai personai draud sods līdz 400 eiro, bet juridiskai personai – līdz 3200 eiro.

Savukārt 21. aprīlī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma par steidzamiem atzītos grozījumus likumā Par sapulcēm, gājieniem un piketiem, ar kuriem paredzēts aizliegt organizēt sapulces, gājienus un piketus tuvāk par 200 metriem no jebkura Latvijas teritorijā esoša padomju armiju vai tās karavīru uzvaru un piemiņu slavinoša pieminekļa.

Par šī likuma pārkāpumiem fiziskai personai draud sods līdz 350 eiro, bet juridiskai personai – līdz 2900 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!