Foto: DELFI Aculiecinieks
Eksperti atzinuši, ka viens no sprādzienā Ādažu poligonā cietušajiem zemessargiem bijis alkohola reibumā, savukārt citu cietušo organismā alkohols nav konstatēts, informēja Aizsardzības ministrija.

Reglaments paredz, ka mācībās karavīram vai zemessargam ir kategoriski aizliegts atrasties alkohola reibumā, teica ministrijas Preses nodaļā.

Ministrijā gan atteicās izpaust, cik lielā reibumā zemessargs atradies un vai tas ir zemessargs, kurš ir aizdomās turētais Militārās policijas sāktajā kriminālprocesā.

Jau ziņots, ka saistībā ar sprādzienu poligonā uz izmeklēšanas laiku atstādināti divi Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljona virsnieki – bataljona komandieris un pretgaisa aizsardzības baterijas komandieris.

Atstādinātie virsnieki ir iesaistīti citu dienesta pienākumu izpildē, bet viņu vietā iecelti amata pagaidu izpildītāji.

Abi virsnieki atstādināti no amata, jo notiekošajā dienesta izmeklēšanā, kas sākta saistībā ar sprādzienu Ādažu poligonā, ir atklājušies jauni fakti un patlaban notiek to nostiprināšana ar liecībām un ekspertu atzinumiem.

Pagaidām nav zināms, kad Aizsardzības ministrija varētu pabeigt dienesta izmeklēšanu. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks pagājušajā piektdienā apstiprināja, ka kriminālprocesā ir aizdomās turētais ‒ viens no zemessargiem. "Protams ir. Pagaidām viens," teica ministrs.

23.oktobra pēcpusdienā Ādažu poligonā sprādzienā, kas notika pēc militāro mācību beigām, cieta kopumā astoņi zemessargi un viens jaunsargs. Viens no cietušajiem zemessargiem svētdienas vakarā no gūtajiem ievainojumiem mira.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube jau paziņojis, ka pēc sākotnējās izmeklēšanas rezultātiem ir noskaidrots zemessargs, kura mugursomā sprāga mazas jaudas lādiņš.

Iespējams, zemessargs poligonā atradis sprādzienbīstamu priekšmetu un atnesis to uz Franču kurgānu.

Presē izskanējis, ka zemessargs īpaši interesējies par ieroču kolekcionēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!