Foto: LETA
Viens no klupšanas akmeņiem trešdienas, 15.oktobra, sarunās par atbildības jomu sadali jaunajā valdībā bijusi atbildība par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), liecina neoficiālā informācija.

VARAM, kuru patlaban vada nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pārstāvis, savā pārziņā vēlas iegūt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). Vienošanās nav panākta arī par vairākām citām ministrijām, piemēram, par Veselības ministriju.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) šodien piedāvāja partneriem savu redzējumu par atbildības jomu sadali jaunajā valdībā un ministru amata kandidātiem, tomēr partneri tam nepiekrita. Straujuma oficiāli nenosauca iespējamos ministru amata kandidātus. Tāpat partijas publiski nenosauca tās jomas, par kurām nav panākta vienošanās.

Kā iespējamā kandidāte uz izglītības un zinātnes ministra amatu tiek minēta deputāte Lolita Čigāne, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Savukārt veselības ministra amatam izskatīta nacionālās apvienības pārstāvja kandidatūra - bijušais Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītājs Dzintars Mozgis.

Saskaņā ar Straujumas piedāvājumu "Vienotībai" jaunajā valdībā pienāktos premjera amats, kā arī atbildība par Finanšu ministriju, Ārlietu ministriju, Iekšlietu ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, kā arī Satiksmes ministriju. Attiecīgi premjera pienākumus turpinātu pildīt Straujuma, finanšu ministrs jaunajā valdībā būtu Jānis Reirs, ārlietu ministrs - Edgars Rinkēvičs, iekšlietu ministrs - Rihards Kozlovskis, bet satiksmes ministrs - Anrijs Matīss.

Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) tika piedāvāts pārraudzīt Aizsardzības ministriju, Labklājības ministriju, Zemkopības ministriju, ko turpinātu vadīt pašreizējie ministri - attiecīgi Raimonds Vējonis, Uldis Augulis, Jānis Dūklavs. Vēl Straujuma piedāvāja ZZS uzņemties atbildību par Ekonomikas ministriju, ko varētu vadīt Dana Reizniece-Ozola. Tāpat šī politiskā spēka pārstāvis varētu uzņemties Saeimas priekšsēdētāja amatu.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK saskaņā ar Straujumas piedāvājumu arī jaunajā valdībā turpinātu vadīt Kultūras ministriju, Tieslietu ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, kā arī uzņemtos atbildību par Veselības ministriju. Šīs ministrija attiecīgi varētu vadīt Dace Melbārde, Dzintars Rasnačs, Kaspars Gerhards un Mozgis.

Koalīcijas partneri šādam piedāvājumam nepiekrita, taču vienojās neatklāt tās jomas, par kurām vienošanās netika panākta. Piektdien, 17.oktobrī, plānota nākamā koalīcijas partiju tikšanās, kurā iecerēts turpināt diskusiju par jaunās valdības izveidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!