Foto: Saeimas administrācija

"Saeima ir viens no pirmajiem parlamentiem pasaulē, kas ir gatavs Covid-19 izraisītās krīzes laikā strādāt pilnībā attālināti. Pateicoties jaunajam e-Saeimas rīkam, parlamenta sēdes tagad var noturēt attālināti, deputātiem uzturoties arī ārpus parlamenta telpām," vēstīts Saeimas Preses dienesta paziņojumā presei. Tomēr Saeimas opozīcijas pārstāvji publiski pauduši bažas, vai šāda rīka izmantošana nerada riskus demokrātijai Latvijā.

Pirmā attālinātā parlamenta sēde, izmantojot e-Saeimas rīku, plānota otrdien, 26.maijā, pulksten 14, un tajā deputāti lems par administratīvi teritoriālās reformas likumprojektu. Šajā sēdē, tāpat kā līdz šim ārkārtējās situācijas laikā, deputāti strādās Saeimā dažādās zālēs, tikai izmantojot jauno rīku. Tiks nodrošināts arī tehniskais atbalsts, ja radīsies tāda vajadzība, informē Saeimā.

Saeimas darbs joprojām būs atklāts sabiedrībai, un attālinātās sēdes norisei ikviens interesents, tāpat kā līdz šim, varēs sekot līdzi tiešraidē Saeimas mājaslapā un parlamenta "Facebook" kontā.

"Liels gandarījums, ka Saeima sadarbībā ar IT speciālistiem ir spējusi radīt mūsdienīgu tehnoloģisku risinājumu, kas ļauj parlamentam sekmīgi strādāt ārkārtējās situācijās arī tad, ja deputāti atrodas ārpus parlamenta. Uzdevumi, ko konstitucionālo orgānu vadītāji kopā ar Valsts prezidentu izvirzīja, ir īstenoti – visi varas atzari spēj pilnvērtīgi strādāt ārkārtējos apstākļos, ievērojot Satversmes mērķus un pamatprincipus. Parlamentā ir nodrošināts, lai deputāti varētu turpināt veikt savu likumdošanas darbu un īstenot parlamentāro kontroli pār Ministru kabineta darbību," norāda Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Saeimas Preses dienests vēsta, ka jaunais rīks ir unikāls, tieši Saeimas vajadzībām izveidots informācijas tehnoloģiju risinājums. Tas nodrošina parlamenta sēdes svarīgākās funkcionalitātes – iespēju deputātiem gan debatēt, gan balsot par Saeimas sēdes darba kārtības jautājumiem. Abas šīs funkcijas darbojas tiešsaistes režīmā reālajā laikā.

Deputāti e-Saeimas videi var pieslēgties īpašā interneta vietnē, izmantojot drošu autentifikācijas līdzekli – e-parakstu. Parlamentārieši sēdei var pieslēgties, izmantojot datoru ar interneta pieslēgumu. E-Saeimas vidē var redzēt sēdes darba kārtību, kā arī debatētāju sarakstu pie aktuālā jautājuma. Deputāti var pieteikties debatēt gan par izskatāmo jautājumu, gan nākamajiem darba kārtības jautājumiem.

Balsošanu elektroniskajā vidē nodrošina trīs "pogas" – "par", "pret" un "atturas". Izvēles izdarīšanai balsošanas režīmā ir atvēlētas 30 sekundes, un to laikā deputāti savu izvēli var mainīt. Pēc balsojuma uz ekrāna parādās balsojuma rezultāti atbilstoši deputātu izvietojumam Saeimas Sēžu zālē.

Platformā e-Saeima notiekošās parlamenta sēdes norisei, tostarp jautājumu izskatīšanas gaitai, runātāju sarakstam, kopējiem balsojuma rezultātiem, var sekot tiešsaistē arī Saeimas mājaslapā pie sēdes darba kārtības.

E-Saeimas rīks izstrādāts ārkārtas režīmā tikai dažu nedēļu laikā, reaģējot uz Covid-19 krīzes izraisītajiem pulcēšanās ierobežojumiem un nepieciešamību pāriet uz attālinātu darba režīmu, kā arī ņemot vērā valsts konstitucionālo orgānu vadītāju aicinājumu parlamenta darba organizācijai izmantot attālināta darba iespējas, atgādina Saeimā.

Parlamenta darbam un specifiskajām procedūrām īpaši pielāgotu tehnoloģisko risinājumu izstrādājis uzņēmums "I SIA", kas tirgū plašāk pazīstams kā "Possible Security". Šis piedāvājums pēc plaša pretendentu loka piedāvājumu izpētes izvēlēts kā prasībām un kritērijiem atbilstošākais, kā arī saimnieciski izdevīgākais. E-Saeimas rīka izstrādē iesaistīti savā jomā pieredzējuši profesionāļi, un projekta vadītājs ir Kirils Solovjovs, kurš jau vairākkārt sadarbojies ar valsts institūcijām dažādu informācijas tehnoloģiju jautājumu risināšanā, vēsta Preses dienests.

"Esam pagodināti un priecīgi par iespēju palīdzēt savai valstij. Viens no mūsu mērķiem, nodrošinot sistēmas izstrādi un ieviešanu, ir parādīt, ka kvalitatīvus, funkcionālus un pielāgotus risinājumus valsts pārvaldes darbam ir iespējams izstrādāt salīdzinoši īsā laika periodā. Vēlos uzsvērt un parādīt lielo potenciālu, kas slēpjas mazajos uzņēmumos – šobrīd, Latvijas labākajiem mazajiem uzņēmumiem apvienojoties, esam spējuši no nulles radīt ļoti īpašu produktu Latvijai un tās likumdevējam," piebilst projekta vadītājs Kirils Solovjovs.

Ja ārkārtējās situācijas vajadzībām izstrādātais e-Saeimas tehnoloģiskais risinājums pierādīs sevi un ļaus kvalitatīvi nodrošināt parlamenta darbu, pastāv iespēja to, attiecīgi pilnveidojot, izmantot Saeimas sēžu norisei ikdienas režīmā, deputātiem strādājot arī uz vietas Saeimā.

Opozīcija pauž bažas

Tomēr vairāki Saeimas opozīcijas deputāti publiski pauduši bažas par šāda rīka izmantošanu Saeimas darba. Daži norāda uz neatbilstību Satversmes 15. pantam, kurš nosaka, ka "Saeima savas sēdes notur Rīgā un tikai ārkārtīgu apstākļu dēļ tā var sanākt citā vietā". Opozīcijas pārstāvji nav arī apmierināti, ka tik svarīgs jautājums kā administratīvi teritoriālā reforma pēdējā lasījumā netiks izskatīta parastā kārtībā visiem deputātiem esot vienkopus parlamenta lielajā zālē. Bažas paustas arī par to, ka, deputātiem strādājot attālināti, var no malas tikt ietekmēta viņu balsojumos.

Pie frakcijām nepiederošā deputāte Linda Liepiņa jau piektdien, 22. maijā, savā feisbuka profilā rakstīja, ka "Latvijā šobrīd notiek modernais valsts apvērsums, un tas nav nekāds joks".

"Otrdien sasaukta Saeimas sēde attālinātā e-Saeimas vidē! Vidē, kurai vēl nepieciešami ļoti būtiski uzlabojumi. Vidē, kura varētu tikt iedarbināta tikai ārkārtējos apstākļos!
Šobrīd valstī nav tādu apstākļu, kas līdzinātos karam, piespiežot deputātus no bunkura attālināti pieņemt nācijas izdzīvošanai nepieciešamus lēmumus. Šis ir pilnīgs demokrātijas ierobežojums un Satversmes pārkāpums," rakstīja deputāte.

"E-Saeima nenodrošina tās izteiksmes, debašu un citas iespējas, kas man kā deputātei ir paredzētas! E-Saeima nenodrošina manu brīvu izvēli balsojumos! Neviens nevar pārliecināties par to, ka, balsojot šajā sistēmā, mana rīcība ir brīvprātīga un saskaņā ar sirdsapziņu! E-Saeima dotajā brīdī ir ideāls rīks, lai opozīcijai aizvērtu muti un turpinātu izzagt to, kas te vēl palicis un ko Reirs uz mūsu nākotnes rēķina vēl tagad Covid aizsegā aizņēmies," rakstīja Liepiņa.

Arī Dana Reizniece-Ozola (ZZS) tviterī paudusi savas bažas, norādot, ka "man patīk tehnoprogress, bet ne manipulatīvam mērķim. Saeimas prezidijs izsludina ārkārtas sēdi, lai steigšus tehniski nepilnīgā e-Saeimas sistēmā skatītu ar ārkārtas stāvokli nesaistīto ATR". Viņa uzskata, ka risinājums nav ne tuvu tam, lai pilnībā nodrošinātu Saeimas Kārtības ruļļa noteikumus un arī nepieciešamo sēdes dinamiku, par ko deputāti esot pārliecinājušies divās izmēģinājumu reizēs.

Bažas par attālinātām debatēm tviterī pirmdien paudis arī "KPV LV" Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Ēriks Pucens: "Jau rīt notiks pirmā attālinātā Saeimas sēde. Šajā Saeimas sēdē, manuprāt, šādas svarīgas reformas būtu jāskata Saeimas sēžu zālē, lai varētu norisināties kvalitatīvas debates."

Komentējot opozīcijas pārstāvju bažas, "Jaunās Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Judins aģentūrai LETA paudis viedokli, ka e-Saeimas sistēmas izmantošana atbilst Satversmei un Saeimas Prezidijs atbilstoši parlamenta Kārtības rullim ir apstiprinājis dokumentu, kā strādāt ar šo sistēmu. Kārtības rullis nosaka, ka Prezidijs var lemt par Saeimas darba organizācijas jautājumiem.

Politiķis akcentēja, ka e-Saeimas sistēma ļaus Saeimai ārkārtējās situācijas laikā nodrošināt rīcībspēju brīžos, kad nepieciešams pieņemt steidzamus lēmumus. Atbilstoši Prezidija noteiktajai kārtībai Saeimas sēde šajā platformā varēs sanākt ne agrāk kā pēc 30 minūtēm pēc sēdes izsludināšanas un tas ļaus sanākt Saeimai krietni agrāk, nekā tad, ja būtu jāgaida deputātu sabraukšana no dažādiem novadiem.

Par bažām par deputātu iespējamo ietekmēšanu, Judins sacījis, ka jau tagad nav iespējams izslēgt dažādas teorētiskas iespējamības – ka kāds deputāts ir uzpirkts vai viņa ģimenes locekļi ir paņemti par ķīlniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!